Hans spelstil påminner inte så lite om spanjoren Cesc Fabregas, vilket han själv håller med om. Lagkapten i pojklandslaget och egen produkt i Assyriska FF. Hujådås redaktion kände Nahir Besara på pulsen efter matchen mot Qviding.

Sedan jag började följa Nahir Besara och Gabriel Awrohum har jag propagerat för att de skall få chansen i a-laget. Två år har passerat. Besara har precis fyllt arton, medan Awrohum får vänta på att bli myndig till oktober i år. Tyvärr har Awrohum varit skadeförföljd, men för Besara har chansen att visa upp sitt register äntligen kommit.

I premiären mot Norrköping hoppade han in och avgjorde definitivt i slutet av matchen när han gjorde 3-0. Efter två inhopp i nästintill hopplösa situationer mot Mjällby och Sundsvall borta, fick han spela från start mot Ängelholm. Hans lovande insatsen mot skåningarna belönades med förtroende från start igen mot Qviding på bortaplan.

Efter ännu en bra insats och ytterligare ett mål är det bara att konstatera att Besara har tagit det kliv som krävs för att lyckas på den här nivån. Får han hålla sig skadefri är spel på högre nivåer inte alls långt borta. För egen skull hoppas jag att det blir i Assyriska, men jag tvivlar inte alls på att han kommer att spela i Allsvenskan. Till att börja med.

Grattis till ditt andra mål i Superettan. Beskriv målet för oss som inte hade nöjet att vara där.
– Målet var Martin Lorentzons förtjänst. Han lurade sin back totalt och spelade in bollen snett inåt i banan där jag befann mig. Därifrån kunde jag enkelt trycka dit den.

Hur trivs du med att spela ytter när du egentligen är en innermittfältare?
– Jag trivs ganska bra med att spela ytter, eftersom jag har en mycket fri roll. Just nu trivs jag med att spela på kanten och är bara glad över att få spela. Sedan spelar det ingen roll om det är som ytter- eller innermittfältare.

Det ser faktiskt ut som att du går mycket inåt i banan, likt Assyriska spelade förra året. Sker det automatiskt för dig som helst spelar i mitten, eller är det en medveten strategi från tränarens sida?
– Det är medvetet. Det var tänkt att vi skulle spela på det sättet från början. Det är en roll som passar mig bra, då jag trivs med att vara mycket centralt i banan. Därför kan man väl säga att det sker automatiskt för mig att jag går mot mitten. Det sitter i ryggmärgen.

Du var med i truppen även förra säsongen. Hur tycker du att det ser ut i år jämfört med förra året? Upplever du skillnader i spelsystem och hur upplever du konkurrenssituationen?
– Alla tränare spelar ju inte på samma sätt, men jag tycker nog att det är likt det som laget hade förra året. Det är ju inte exakt samma spelsystem, men Assyriska är känt för sin teknik och viljan att rulla bollen efter marken. Angående mig själv kan man väl säga att jag fått lite kött på benen i år. Jag är ett år bättre och känner att jag har utvecklats mycket. Tack vare det stora förtroendet från Robban, känner jag att jag kan konkurrera om en startplats.

Vem är den viktigaste spelaren i Assyriska?
– Jag vill gärna utse flera spelare. Jag tycker att Stefan Batan har gjort det väldigt bra som vänsterback. Dessutom har Eddie Moussa och Martin Lorentzon totaldominerat högerkanten. Om jag måste säga några blir det Eddie som har varit en avgörande faktor i offensiven, Stefan som har varit klockren som vänsterback, Martin som i mina ögon är en allsvensk back av hög klass och inte att förglömma den stora ledaren i laget Dennis Östlundh. De är de viktigaste spelarna just nu.

Vem tycker du är bästa spelaren i Sverige, respektive hela världen?
– Där vill jag gärna dela upp det. I Allsvenskan finns Ivan Obolo, Louay Chanko och Robin Söder. Bäst i Sverige är förstås Zlatan Ibrahimovic utan konkurrens. Vem som är bäst i världen är lite tuffare just nu med så många bra spelare. Men Lionel Messi, Andres Iniesta och Christiano Ronaldo är mina favoriter till titeln just nu. Cesc Fabregas tror jag kommer att göra dem sällskap snart.

Om du tittar på internationell fotbll idag, vilken spelare tycker du att din spelstil liknar mest?
– Kanske är det just Fabregas då. Vi är båda tekniska, passningsskickliga och använder huvudet när vi spelar. Sedan är inte snabbheten vår starka sida direkt.

Mindre än en månad kvar till derbyt. Är du taggad?
– Det kan man lugnt säga. Men det finns flera seriematcher dessförinnan som vi lägger fokus på nu. Man måste ta en match i taget helt enkelt.