Turkiets beslut att återlämna byggnader som tidigare tillhörde minoriteterna har uppmärksammats stort i internationell media. Assyrierna i Turkiet känner dock ingen anledning till större glädje.
– De har lagt framför oss en tom skål och vi vet inte om de tänker fylla den med sött eller surt, säger Kuryakos Ergun, ordförande för kyrkostyrelsen i Turabdin.

Den 27 augusti meddelande Turkiets premiärminister Erdogan att fastigheter som tillhörde minoritetsgrupper ska återlämnas till minoriteterna. Beslutet har uppmärksammats stort i internationell media men för Hujådå berättar Kuryakos Ergun som är ordförande för kyrkostyrelsen i Turabdin att det är för tidigt att glädjas. 

– Beslutet låter bra men det återstår många frågetecken kring hur det ska implementeras. Det är absolut inte klart att det verkligen kommer att gynna minoriteterna. Vi ser det som att regeringen lagt en tom skål framför oss och vi vet inte om de tänker fylla den med sött eller surt. 

Hur många fastigheter kan återföras till assyrier enligt beslutet?

– Egentligen inte så många. Det finns en del kyrkor och kloster som tillhör oss och som det här beslutet skulle kunna hjälpa till att ge oss full äganderätt till. Det är främst armenier och den romerska kyrkan som har chans att få nytta av lagen. 

Vilka invändningar har ni mot beslutet?

– Vår främsta invändning är att regeringen inte har fört en dialog med oss kring den här frågan. Det berör oss och då borde våra juridiska ombud ha konsulterats tycker vi. 

Så ni tror att beslutet är ett spel för gallerierna, ett sätt att få goodwill hos EU?

– Vi vet inte ärligt talat. Erdogan sa att vi gör det här för att motverka tidigare förtryck mot er kristna men vi vet inte om regeringen menar allvar eller gör det endast för att förbättra sitt rykte inom EU.