De allt ökande våldsamheterna mellan turkisk militär och beväpnade kurder i sydöstra Turkiet har igen en gång lett till att assyrierna kommit i kläm.

För inte så länge sen bodde tiotusentals assyrier i Tur Abdin och omkringliggande områden. Tilltagande fientlighet från muslimskt håll och kriget mellan den turkiska armén och den kurdiska PKK-gerillan på 1980-talet ledde till att den överväldigande delen av assyrierna lämnade området. Idag finns det troligen inte fler än mellan 2 och 3 000 assyrier kvar.

Under de senaste månaderna har sydöstra Turkiet präglats av en tilltagande våldsspiral. Turkisk militär och beväpnade kurder utkämpar direkta gatustrider i områdets storstad, Diyarbakir. Våldsamheter förekommer också på många andra orter och turkiskt flyg har bombat kurdiska ställningar i norra Irak.

Allt detta har också påverkat områdets assyrier. Som Hujådå tidigare skrivit om hamnade S:ta Maria-kyrkan i Diyarbakir, som eventuellt är världens äldsta kyrkobyggnad, i slutet av januari i korselden mellan PKK och den turkiska armén. Den här veckan stormade turkisk militär assyriska hem i staden Azakh. Azakh är berömd som en av de platser där assyrierna under Seyfo gjorde framgångsrikt motstånd. Idag bor det inte många assyrier i staden, där strider nu lett till att en stor del av invånarna har flytt. Den turkiska militären ska ha uppgett att de var på jakt efter PKK-krigare när de gjorde husrannsakan i flera assyriska hem.

På onsdagen denna vecka arresterades den assyriska mänskorättsaktivisten Sawo Ide Oshana i Midyat. Både han och hans fru fördes bort av polis, men frun släpptes dagen därpå. Sawo själv arresterades anklagad för samarbete med terroristorganisation.

Än en gång ser det ut som att assyrierna får betala ett högt pris när de hamnar i kläm mellan den turkiska staten och PKK-gerillan, som ingendera är kända för att gå särskilt varsamt fram i sin behandling av verkliga eller inbillade motståndare.