De lever under ständigt hot och riskerar sina liv varje dag på jobbet. Att vara assyrier, kristen och politiker i Irak innebär att lära sig leva med att vara en ständig måltavla.

Sedan den amerikanska invasionen av Irak år 2003 har assyrierna drabbats oerhört mycket. Mitt i dödandet, förtrycket och utsattheten väljer en del assyrier att trotsa rädslan. De ger sig in i det politiska spelet  med övertygelsen om att assyrierna har en framtid i Irak och bör ta för sig inom politiken. 

Dessa assyrier blir en extremt åtråvärd måltavla för extremister och diverse grupperingar som vill göra slut på den assyriska närvaron i landet, antingen för att de inte vill ha kristna eller för att de inte vill ha en stark assyrisk befolkning som kräver sina rättigheter. 

Den senaste attacken på en assyrisk politiker ägde rum den första december i år. Sargon Lazar, miljöminister och parlamentsledamoten Imad Youkhana var båda på väg till staden Tikrit för en öppningceremoni för en miljöorganisation. Deras konvoj attackerades med en improviserad bomb som ledde till att en av deras livvakter skadades. Båda är framstående medlemmar av Assyriska Demokratiska Rörelsen, (Zowaa)

Vid andra tillfällen har attackerna slutat betydligt blodigare. År 2003 mördades Sargoun Nanou Murado, assyrisk politiker i Basra av okända terrorister när han var på väg till jobbet. 

År 2005 attackerades en konvoj tillhörandes den forna migrationsministern Pascal Warda. Fyra av hennes assyriska livvakter dödades i attacken. Två av de var bröder. En femte livvakt skadades allvarligt.

Många assyriska politiker lever under ständigt hot. Basem Ballo, vald ordförande för Tellkaif distriktet i Nineveslätten måste ha minst tre livvakter dygnet runt. Under natten sover hans unga assyrisa livvakter i skift i ett litet skjul utanför hans hus i staden Alqosh. När han åker bil måste han ha en bil med livvakter framför och en bakom sin egen bil. 

Hoten och attackerna kommer i alla former. En före detta ordförande för Assyrian Aid Society i Irak fick en dag ett telefonsamtal från ett okänt nummer. 

– Du har pratat lite för mycket med dina brittiska gäster. Vi varnar dig. Man vet aldrig vad som händer. Någon kan råka sätta en kula i ditt huvud, sa rösten på kurdiska. 

Samtalet kom strax efter att brittiska politiker besökt assyrierna i Norra Irak och berättat om vad de sett i brittisk media.