Det råder stillestånd mellan irakiska styrkor och kurdiska ockupationsstyrkor på Nineveslätten efter ingripande från USA.

De irakiska styrkorna har inte avancerat på Nineveslätten för att befria den norra delen av området och avsluta den kurdiska ockupationen. Efter en timmes strider under tisdagen runt staden Teleskuf råder ett stillestånd. Två unga assyriska pojkar träffades av kulor i armarna i samband med striderna och många assyriska familjer har evakuerats från Teleskuf.

Talespersoner för KRG har tillsammans med medier kontrollerade av KRG snabbt försökt utnyttja läget för att utmåla den irakiska arméns framryckning som en attack på försvarslösa ”kristna”. Genom att bita sig fast på Nineveslätten och tvinga fram strider i området hoppas KRG kunna vinna sympatier och återlansera sig som ”beskyddare av de kristna” i propagandakriget. Samtidigit hoppas KRG cyniskt att nya strider på Nineveslätten ska få fler assyrier att ge upp hoppet och lämna området.

Under onsdagen avslöjade USA:s ambassad i Irak på sitt twitterflöde att den amerikanska ambassadören intervenerat för att stoppa striderna på Nineveslätten för att skydda vad ambassaden kallar en ”kristen community”. Agerandet är sällsynt från USA:s sida. Amerikanerna har sedan invasionen av Irak år 2003 inte velat associera sig med assyrierna av rädsla för att deras agerande ska uppfattas som ett korståg till stöd för kristna i ett muslimskt land.

De kurdiska ockupationsstyrkorna har vägrat att lämna området som består av den norra delen av Nineveslätten som omfattar byn Baqofa, Sharafiya samt staden Alqosh och dess närområde. Mycket tyder dock på att den kurdiska ockupationen kommer att tvingas att lämna även denna del av Nineveslätten så småningom. Den irakiska ledningen har gjort klart att man är fast besluten att trycka tillbaka KRG till 2003 års linjer, vilket innebär att den kurdiska ockupationen kommer att tvingas släppa taget på Nineveslätten som ligger helt utanför KRG:s godkända gränser.

Samtidigt har källor på plats i Nineveslätten bekräftat för Hujådå att Nineveh Plain Protection Units (NPU) kommer som väntat att få större befogenheter och resurser att som godkänd lokal skyddstyrka sköta en betydande del av säkerheten på Nineveslätten.