Flera medlemsföreningar har planer för sommarläger för barn och ungdomar i år med stöd av bland andra Assyriska riksförbundet.

Sommar och sol innebär sommarlägerverksamhet för många föreningar inom Assyriska riksförbundet sedan 80-talet.

I år anordnas bland annat ett stort läger för uppemot 80 barn i Jönköping i ett samarbete mellan Assyriska Turabdinföreningen i Jönköping, Assyriska föreningen i Västra Frölunda, Mesopotamien Kulturcenter i Linköping och Assyriska föreningen i Norrköping. Assyrien Kulturcenter i Botkyrka anordnar ett eget läger för familjer med cirka femtio deltagare. Även på förbundsnivå anordnas ett läger riktat mot personer och familjer som har erfarenhet av funktionsnedsättning inom ramen för projektet Funka Utan Skam av Assyriska riksförbundet.

I genomsnitt mellan 200-300 barn och ungdomar brukar årligen delta i ett assyriskt sommarläger i Sverige. Lägerverksamheten stöds ekonomiskt av Assyriska riksförbundet, Assyriska Ungdomsförbundet och Assyriska Kvinnoförbundet.

På åttiotalet anordnades sommarlägren centralt av riksförbundet för att sedan bli föreningarnas ansvar.

Även ute i Europa planeras sommarläger av ARS syskonförbund. Assyriska riksförbundet i Nederländerna planerar ett stort läger för runt 80 deltagare tillsammans med Assyriska riksförbundet i Belgien.