Soud Kais Saeed studerade till konstnär när han flydde kriget i Irak. Han hamnade i Södertälje och har i sin trygga tillvaro kunnat hålla fast vid sina konstdrömmar. Saaed ställer ut sina målningar i Södertäljerummet i Luna kulturhus.

Den sumeriska kulturen är enligt Soud Kais Saeed central i Irak. Med sina rötter på de irakiska slätterna mer än 4000 år före Kristus är det en kultur vars arv går att hitta överallt.

– Alla känner igen den. Och jag tycker mycket om den sumeriska kulturen, säger han.

Han talar om den sumeriska kulturskatten och hur han för den tidens bilder vidare. Alla Soud Kais Saeeds målningar är abstrakta. Den inriktningen har han också tagit från sumererna, mer specifikt deras alfabet. De kantiga figurerna som kommer igen på många ställen i bilderna är egentligen variationer och kombinationer på sumeriska bokstäver, eller kilskrift som det också kallas.

Motiven har han hämtat från sumeriska ristningar och bilder på kungar, karavaner, arméer och slag. Alla är omvandlade till hans bildspråk som handlar mycket om geometriska figurer och varma ökenfärger. Den sandgula ockrafärgen är hans favorit.

I Irak har han genomgått konststudier i flera steg. Först har han gått konstskola i Mosul, sedan har han studerat ett år på konstakademin i samma stad. Men flykten till Sverige avbröt studierna. Så fort han är klar med sina kurser i svenska ska han fortsätta med studierna på konstskolan Basis. För tillfället jobbar han med konsten på sin fritid då skolan tar upp hela dagarna.

– Jag målar på nätterna, hela tiden. Varje dag håller jag på med konsten, säger Soud Kais Saeed.

På sin väg till Sverige har han ställt ut konst i Syrien och väl här har hans verk visats på flera orter. I framtiden hoppas han också att få ställa ut på kulturhuset i Stockholm. När han visar runt bland sina målningar i Lunahuset är kilskriften något som han återkommer till i nästan varje verk.

– Det abstrakta är bättre för mig. Jag följer de första konstnärerna i irak som målade abstrakt, säger han.

Även om han går långt tillbaka i historien för inspiration har han många samtida konstnärer som han ser upp till och följer rent konstnärligt. Han nämner Södertäljekonstnären Hanna Al-Haek, Nouri Rawi och Shahin Ali som inspiratörer. Bland västerlänningar håller han holländaren Vincent van Gogh som en favorit.


Soud Kais Saeed – Konstnär

  • Ålder: 25 år.
  • Sysselsättning: Går på SFI på Hagabergs folkhögskola och har gjort praktik på Vallaskolan i Enhörna. Sina tavlor målar han på nätterna. Nästa termin ska han börja på konstskolan Basis. 
  • Bor: I Ronna.
  • Familj: Mamma och Pappa som han bor med.