Han tillträdde som ordförande för Assyriska FF för drygt ett halvår sedan. Intervjuerna har avlöst varandra och Sargon DeBasso har snabbt blivit ett känt namn bland AFF:s supportrar. Hur har den första tiden sett ut och vad har Assyriska för planer inför framtiden? Hujådås Noursin Oussi träffade Sargon De Basso, som har målet klart för sig. ”Vad vi vill uppnå, rent sportsligt, i år är inget att hymla om”, säger han med ett leende.

Det första som Sargon De Basso nämner är att den nya styrelsens fokus ligger på att återskapa ett förtroende och få uppslutning kring föreningens verksamhet. Ambitionen måste vara att nå ut till samtliga medlemmar. Därför har De Bassos styrelse besökt olika städer runtom i landet, en uppgift som varit mer tidskrävande än väntat.  Den nya styrelsen har fungerat bra och De Basso är stolt över sammanhållningen de utvecklat. Självförtroendet smyger sig tillbaka och supportrarna blir fler och fler.
 
– Alla nya i styrelsen växer mer och mer in i sina roller. Och när en förening är i medvind så löper det friktionsfritt, säger han.
 
I styrelsen fattas många avgörande beslut och De Basso välkomnar alltid livliga diskussioner. Han poängterar vikten av att inte sluta jobba, i både framgång och motgång.

– Vi är olika som personer men fungerar bra tillsammans. Man kan inte förvänta sig att alla beslut vi fattar blir optimala, men vi ligger helt i linje med Assyriskas intresse, säger De Basso.

De Basso satt som ledamot redan i den förra styrelsen, men var passiv. Han var då nybakad advokat och kände att han inte blev riktigt insatt i styrelsens arbete. Rollen som ordförande är tung att bära själv och De Basso tror att det kan vara en orsak till varför det gick snett i förra styrelsen.

– I den gamla styrelsen lyckades man aldrig att få alla styrelsemedlemmar involverade. I den nya styrelsen har vi hittills lyckats bra med att fördela ansvaret, säger De Basso.

Att Assyriska har som mål att gå upp i Superettan i år har nog ingen missat. Sargon De Basso sade redan i sin första intervju, som ordförande, att Assyriska skall dansa sig genom norrettan. Håller han kvar vid sitt första uttalande?

– Ja, alltså om vi får välja hur vi ska se ut på plan så dansar vi hellre än att pitbull-kriga. Men många lag spelar defensivt och då blir det ingen dans, menar De Basso. Så det hänger på motståndet om det blir någon dans eller inte, fortsätter han.

En styrelse behöver samma ingredienser som ett fotbollslag; rutin och nya förmågor. Där ser sig De Basso som något mellan de två. Han är också medveten om att det kommer att krävas hårt arbete i 2-3 år för att Assyriska ska kunna hävda sig som en elitförening.

– Men om fem år skall vi ha nått fyra stora mål. Vi skall vara ett etablerat lag i Svenska eliten, vi skall vara Ungdom Sörmlands starkaste fotbollsförening, vi skall ha en bredare och vi skall ha gjort en större satsning på damsidan, konstaterar De Basso, när han siar om Assyriskas närmaste framtid.