Frankrike erkände redan år 2001 det armeniska folkmordet som ägde rum i sydöstra Turkiet 1915. Idag antog franska nationalförsamlingen en ny lag som förbjuder förnekandet av samma folkmord. I Turkiet, där brott mot yttrandefriheten tillhör vardagen, rasar idag politiker mot lagen och menar att den kan begränsa människors rätt att vädra sina åsikter.

– En sådan lag borde inte ens diskuteras i ett land där demokrati och yttrandefrihet råder, kommenterar, Namik Tan, talesman på turkiska utrikesdepartementet.

Bara för ett år sedan riskerade turkiske författaren, Orhan Pamuk, den nybakade nobelpristagaren, fängelsestraff när han åtalades vid turkisk domstol för sitt uttalande om att ett folkmord på armenier visst ägt rum i Turkiet. Pamuk sade också att ingen vågar berätta sanningen om folkmordet. I Turkiet startades en hetsjakt på Pamuk som ledde till att hans böcker brändes på bål och slutade med ett åtal. Detta i ett land som plötsligt bryr sig om fransmännens rätt till yttrandefrihet. Förföljelsen av Orhan Pamuk är bara ett av många exempel på hur Turkiet försöker att begränsa turkiska intellektuella att berätta sanningen om landets mörka historia.

Lagen betyder i praktiken att det, i Frankrike numera, är straffbart att förneka att ett folkmord ägt rum 1915 i det dåvarande osmanska riket. Lagen skall fungera som ett komplement till Frankrikes officiella erkännande av folkmordet. För att lagen definitivt skall träda i kraft måste även senaten godkänna den, sedan skickas den tillbaka till nationalförsamlingen för att antas.

Assyriska organisationer världen över stödjer denna lag och hoppas att den kan leda till att flera nationer tar efter det franska initiativet, som innebär ett erkännande av folkmordet och att man inte tolererar en förnekande attityd