Arat Dink, son till den mördade armeniske journalisten Hrant Dink, har tillsammans med sin familj lämnat Turkiet. Arat Dink dömdes den 12 oktober för att ha brutit mot paragraf 301 och förolämpat turkiskheten.

Efter att den armeniske journalisten och redaktören Hrant Dink mördades i januari i år tog hans son Arat Dink över jobbet som redaktör på tidningen Agos. Arat Dink och tidningsägaren Serkis Seropyan befanns skyldiga till att har brutit mot paragraf 301 och förolämpat turkiskheten. Deras brott var att de på nytt, och i den armeniska tidningen Agos, publicerat en intervju som den mördade Reuters gjorde med Hrant Dink i juli 2005. Där berättar han att Turkiet aldrig erkänt folkmordet på armenierna 1915. Dink och Seropyan anklagades också för att ha publicerat ett upprop som manade till att den beryktade paragrafen 301 avskaffas. De dömdes till ett års villkorlig fängelse.

Svenska Stödkommittén för Mänskliga Rättigheter i Turkiet, SSKT, som består av riksdagsledamöter från samtliga riksdagspartier och arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati i Turkiet, fördömde domen mot de båda och krävde att den omtalade paragrafen 301 omedelbart togs bort från den turkiska författningen. 

Arat Dink har nu tillsammans med sin familj lämnat landet och bosatt sig i Belgien, rapporterar webbsidan Panarmenian.net.