Den mer än 4500 år gamla assyriska staden Assur, som en gång var centrum i den forntida assyriska civilisationen, riskerar att slukas av floden Tigris varnar arkeologiska experter i Salah al-Din provinsen i Irak.

Den numera obebodda staden var det forntida assyriska rikets första huvudstad och beräknas härröra från 2500-talet f.Kr. Staden namngavs efter den assyriske stridsguden, tillika stadsguden, med samma namn. Idag kallas staden Assur av vissa för Qalah Sharqat.  

– Delar av ruinstaden grävdes ut av tyska arkeologer mellan 1913-18. Dessa lämnade dock platsen efter det första världskrigets slut. Sedan dess har inget gjorts för att gräva fram de föremål som kan finnas under mark, säger arkeologen Mohammed al- Jabouri.

Han har uppmanat och uppmanar fortfarande den centrala irakiska regeringen, provinsens styre samt alla intresserade av att bevara den historiska platsen att lösgöra medel för byggande av en skyddsmur mellan staden och floden.

– Vi har upprepade gånger begärt att Turist- och antikvitetsdepartementet ska skydda slottsstaden från floden, men departementet har inte gjort någonting, som om detta inte vore en viktig fråga, säger al- Jabouri.     

Trots att staden finns uppsatt på FN-organet UNESCO´s världsarvslista, och 2003 sattes upp på listan av världsarv som ligger i farozonen att förstöras så har skador skett. Redan i år har flodvattnet förstört mer än 30 meter av staden.