Den assyrisk ortodoxa patriarken Aphrem II krävde självstyre och egna försvarsstyrkor för assyrierna på Nineveslätten under sitt andra besök till området tillsammans med andra kyrkoledare.

Flera kyrkoledare besökte nyligen Norra Irak tillsammans för att ingjuta mod i assyrierna i området. De assyriska patriarkerna Aphrem II, Ignatius Joseph II Youna och Louis Rafael Sako besökte assyrierna tillsammans med kardinal Bechara Boutros Rai, överhuvud för maronitiska kyrkan i Libanon samt grekisk katolska patriarken Gregorius III Lahham. 

Kyrkoledarna anlände under onsdag 20 augusti och har ägnat sig åt att besöka internflyktingarna i bland annat Ankawa. De har även träffat kurdiska ledare och hållit en presskonferens.

Under presskonferensen gav patriark Aphrem II sin syn på vad som behöver göras:

– Jag anser man först måste befria Nineveslätten från terroristerna så att  människorna kan återgå till sina hem. Sedan måste det internationella samfundet upprätta ett säkert område där för vi har hört av alla här att folket inte längre litar på den kurdiska milisen eller irakiska armén. Slutligen behöver KRG och andra aktörer acceptera att vårt folk upprättar ett eget styre på Nineveslätten så att de kan sköta sin egen säkerhet och administration, sa patriarken som passade även på att kritisera omvärlden för dess passivitet: Jag vill att FN:s generalsekreterare ska komma hit och se hur folket lever här. Varför ställde omvärlden upp för Kosovo och andra utsatta områden men inte för Nineveslätten, frågade han retoriskt.