Den islamiska staten planerar att spränga upp Ninevehs stadsmur rapporterar källor från Norra Irak. Terroristgruppen har sedan tidigare sprängt upp flera andra platser i Mosul.

Enligt nyhetssajten ankawa.com med reportrar på plats i Norra Irak har Islamiska staten meddelat att man tänker spränga Ninevehs gamla stadsmur. Ankawa.com har blivit varse terroristernas planer genom att kommunicera med invånare som bor nära den historiska muren. Boende i stadsdelarna Al-Zeraa’a och Nergalporten har uppget att medlemmar i IS har talat om att man förbereder sprängningen av muren inför den annalkande offensiven från irakiska styrkor för att inta Mosul. Enligt samma källa har IS total kontroll över innehållet i Mosuls stadsmuseum.

I okober 2012 utsåg organisationen Global Heritage Fund Nineveh till en av tolv fornlämningar i världen som löper störst risk att förstöras till följd av misskötsel och olagliga utgrävningar. 

Nineveh fick sin storhetstid cirka 700 f.Kr och var på sin tid världens största stad med över ett hundratusen invånare. Muren har ett stort symboliskt värde för assyrier som en del av kulturarvet.