Terrororganisationen Islamiska Staten (IS) fortsätter att förstöra det assyriska kulturarvet i Irak.

Tidigare har IS förstört statyer och andra antika artefakter i ett museum i Mosul. Nu kommer rapporter om att organisationen också gett sig på andra viktiga antika konstskatter.

I en video som IS lagt ut visas hur man förstör den assyriska staden Nimrud. Nimrud ligger trettio kilometer söder om Mosul och var en blomstrande stad i det assyriska riket från 1200-talet till 600-talet f.Kr. Palatset i staden har bevarats till vår tid ända tills IS:s härjningar. På videon ser man hur jihadister slår sönder olika statyer och vägginskriptioner med släggor och bulldozers för att till sist spränga allt.

Iraks turism- och antikvitetsministerium har redan tidigare meddelat att Nimrud förstördes av IS i början av mars. Den nu släptta videon bekräftar att så faktiskt skett. Enligt ministeriet har IS tidigare också förstört värdefulla kulturskatter i städerna Hatra och Khorsabad. Den sistnämnda är den antika assyriska staden Dur-Sharrukin, byggd i början av 700-talet f.Kr.

Förutom antika kulturskatter har IS också förstört kristna byggnader. Den 17 mars släppte organisationen en video som visar hur man förstör Mar Girgis-klostret i nordöstra Mosul. Två dagar senare kom bilder som visade hur IS sprängde två gravar i Mar Behnam-klostret trettio kilometer sydost om Mosul.

Syftet är klart: att radera ut det assyriska kulturarvet, både det kristna och det förkristna.

Videon från Nimrud kan ses här.