Den irakiska planen att återta områden under kurdisk ockupation pågår sedan söndag kväll. Den kurdiska ockupationen av Nineveslätten väntas upphöra vilken stund som helst då kurdiska miliser flyr fältet.

Det kan handla om timmar eller dagar innan den kurdiska ockupationen av delar av Nineveslätten upphör. Sedan igår (söndag) kväll har irakiska armén marscherat in i Kirkuk och andra så kallade disputerade områden utan motstånd från de kurdiska miliserna.

Kaosartade scener utspelade i Kirkuk sig när peshmerga på flera håll flydde fältet och i en del fall övergav sina militärfordon och uniformer när irakiska armén närmade sig. Vid lunchtid under måndagen stod det klart att centralregeringen återtagit kontrollen över alla strategiska positioner i och runt Kirkuk i stort sett utan motstånd.

I sociala medier florerar rykten om att det ena kurdiska partiet, PUK, kommit överens med Baghdad om att dela administrationen av Kirkuk. I videor från Kirkuk syns hur civila kurder kastar sten och förbannar peshmerga som flyr i sina bilar istället för att slåss.

Obekräftade uppgifter gör gällande att irakisk militär även tagit över området Makhmour, områden i provinsen Diyala och att framryckningar har skett på Nineveslätten. Med tanke på den kompletta implosionen av peshmerga i Kirkuk kan den kurdiska ockupationen av den norra delen av Nineveslätten vara nära att ta slut. I så fall står Nineveh Plain Protection Units (NPU) redo att fylla det vakum som peshmerga lämnar efter sig.