Den assyriska styrkan NPU på Nineveslätten väntas få mer resurser och en utökad roll nu när den kurdiska ockupationen upphört till största delen.

Nineveh Plain Protection Units (NPU) väntas få en större roll på Nineveslätten nu när den kurdiska ockupationen upphört även om staden Alqosh och dess närområde ännu inte befriats.

Under söndagskvällen kommunicerade NPU att dess ledning deltagit i ett möte i Mosul med irakiska militärledningen för att diskutera säkerhetsarrangemangen i Nineveprovinsen efter befriandet. Den assyriska styrkan har inte avslöjat några detaljer men skrev i meddelandet att mötet i Mosul diskuterade en utökad roll för NPU på Nineveslätten.

Det mesta tyder på att NPU kommer att få en avgörande roll på Nineveslätten. I Sinjar som befriats helt från den kurdiska ockupationen har alla icke-yazidiska styrkor beordrats att lämna området av Abu Mahdi al-Muhandis, ledare för den irakiska styrkan som går under namnet Hashd al Sha’bi. De kvarvarande yazidiska styrkorna är de enda som nu har rätt att sköta säkerheten i Sinjar och de har även fått tyngre vapen av irakiska militärledningen för att klara av uppgiften.

Om den positiva utvecklingen i Sinjar är en fingervisning är det troligt att vi inom kort kommer att bevittna att NPU får en avgörande och utökad roll på Nineveslätten och tyngre beväpning.