I min kalender står allhelgonadagen två gånger. Eller, insåg jag när jag tittade efter mer noga, först står allhelgonadagen, och ett par dagar senare Alla helgons dag. Och jag som trodde det var samma sak. Men vad är egentligen skillnaden? När är det man ska fira? Och varför finns det två dagar med praktiskt taget samma namn?

Allhelgonadagen, Halloween, alla helgons dag, alla själars dag, allhelgona afton. Det handlar om döda, helgon och själar. Fem namn för firande för samma ändamål, alla i samma vecka. Är det någon mer som blir förvirrad? Vad är grejen egentligen? Samma sak – olika namn? Det är som att ha Fars dag och ett par dagar senare fira Alla pappors dag. Eller för den delen, fettisdagen och semmeldagen. Så nu har jag varit duktig och rett upp begreppen lite åt er.

Såhär är det: Allhelgonadagen är numera inget mer än ett namn på 1 november, men ursprungligen var detta den dag då man högtidlighöll de helgon som inte hade egna dagar. Firandet den första november kan spåras så långt tillbaka som 700-talet – även om dagen har haft stor innebörd även innan kristendomen – men försvann som helgdag i almanacksreformen 1772. Dagen efter allhelgonadagen, den 2 november, firades alla själars dag för döda familjemedlemmar och dagen innan, 31 oktober, var allhelgona afton – nuförtiden mest känt som Halloween.

Alla helgons dag är i sin tur den lördag som infaller mellan 31 oktober och 1 november. Detta är en allmän helgdag i Sverige sedan 1953. Det roliga här är att det hela infördes i en ”det är så tråkigt på hösten – alla helgerna är på våren” -anda. Lite ”äh, vi slänger in en helg här” – mentalitet. Så efter många motioner i riksdagen om att få fler helgdagar infördes alla helgons dag som röd dag den lördag som infaller närmast 1 november. Med inspiration från medelhavsländerna växte traditionen att tända ljus på kyrkogårdarna vid denna tid, men blev inte riktigt vanligt förrän på 1970-talet.

Man återinförde helt enkelt allhelgonadagen, flyttade den till en helg och ändrade namnet något. Resultat: Alla helgons dag. Frågan är bara varför man inte brydde sig om att ta bort allhelgonadagen från almanackorna. Det faktum att den är kvar är ju bara förvirrande.

Numera är alla helgons dag en dag då vi firar våra döda istället för att vara en dag ägnad åt helgonen. Så det mest logiska vore ju att helt sonika ändra namnet på alla helgons dag till alla själars dag – det är ju ändå förfäderna man firar. Bara för att krångla till det ännu mer för er.