Västmakterna har inte visat intresse för att skapa en frizon på Nineveslätten trots de senaste dagarnas dramatiska utveckling. Nu kräver alltfler assyrier att de ska beväpnas för att de ska kunna skydda sig själva.

Sedan torsdag 7 augusti är Nineveslätten tömd på sin befolkning. Över en kvarts miljon människor flydde hals över huvud när kurdisk milis övergav sina posteringar inför attacker från Islamiska staten. Det akuta läget har uppmärksammats i världsmedia och fördömts från otaliga håll. Fördömanden hjälper dock föga de närmare tvåhundratusen assyrier som nu tvingas leva mer eller mindre på gatorna i norra Irak. 

Besvikelsen är stor sedan det stod klart att FN:s säkerhetsråd inte vill införa en frizon på Nineveslätten. När sedan USA:s president kort därpå tillkännagav att man endast kommer att slå mot IS om de försöker attackera Arbil eller yezidierna på berget Sinjar fanns inga gränser för frustrationen bland assyrier. Trots ett grönt ljus från irakiska parlamentet och en direkt uppmaning till FN att skapa en frizon på Nineveslätten så har alltså världsmakterna inte agerat. 

En högt uppsatt källa i en europeisk regering som Hujådå varit i kontakt med förklarar: ”Ingen vill sätta trupper i Irak, särskilt inte efter det man har upplevt i Afganistan och tidigare i Irak”.

Mot denna bakgrund har alltfler assyrier insett att de själva måste försvara sig och inte räkna med trupper från andra länder.

”Vi har sedan några få dagar ändrat vår inställning, vi kräver nu av Washington att beväpna assyrierna”, säger Martin Youmaran från Assyrian American National Coalition, en av de största påtryckningsgrupper som har direkt kontakt med ledande makthavare i USA. 

I ett uttalande i irakisk media krävde nyligen Imad Youkhanna, ledamot av iraks parlament och medlem i Assyrian Democratic Movement, att makthavarna i Bagdad beväpnar assyrierna.  

Under ett telefonmöte som assyriska riksförbunden i Europa kommer att hålla under veckan väntas en liknande kursändring. 

Assyrierna på Nineveslätten började beväpna sig och bilda en styrka kort efter IS invasion av Mosul. Initiativet hann dock inte växa tillräckligt innan terroristerna slog till mot Nineveslätten. Uppbyggnaden av styrkan fortsätter och har redan fått visst stöd från Bagdad. Målet är att säkra Nineveslätten med hjälp av luftunderstöd av USA som kan bomba terroristernas konvojer och tyngre vapen på Nineveslätten.