Den svenska riksdagens folkmordserkännande är en het fråga inför valet den 19:e september. Framförallt beslutets varande eller icke varande den kommande mandatperioden vid det fall att Alliansen vinner valet har varit en knivig fråga. Nu går Folkpartiets utrikespolitiska talesman Fredrik Malm ut i Hujada.com och garanterar att partiet inte kommer att medverka till att beslutet rivs upp så länge man sitter i en svensk regering.

Jag har från väljare fått höra att Socialdemokraterna i södra kommuner till
Stockholm sprider rykten att om Alliansen vinner valet så kommer
riksdagsbeslutet att erkänna folkmordet på kristna år 1915 att rivas upp.

Detta är förstås inte sant. Inga sådana förslag finns.

Så länge Folkpartiet liberalerna sitter i en svensk regering kommer vi inte att bidra till att erkännandet av folkmordet rivs upp. Beslutet om erkännande fattades våren 2010 och det gäller.

Sveriges Riksdag erkände våren 2000 folkmordet på armenier. Två år senare upphävdes erkännandet. Detta skedde under den period då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade majoritet i riksdagen. Ordförande i riksdagens utrikesutskott när erkännandet revs upp var Urban Ahlin, som idag är socialdemokraternas kandidat till att bli ny utrikesminister. Detta skulle oroa mig om jag var assyrier/syrian.

Fredrik Malm
Utrikespolitisk talesperson Folkpartiet liberalerna