I dag kom domen mot Fuat Deniz mördare, Alexander Abalhad. Han döms till 10 års fängelse för mord.

Tingsrätten bedömde att Abalhad hade för avsikt att döda universitetslektorn och därför dömdes han för mord och inte dråp.

Motiveringen var att mördaren oprovocerat högg Deniz bakifrån i nacken och att denne inte hade möjlighet att försvara sig. En annan förklaring till domen är att Abalhad hade sagt till en kvinnlig bekant som hämtade upp honom på Örebros tågstation att han har kommit för att ”döda den person som gjort honom illa i 22 år”. Tingsrätten ifrågasätter även mördarens utsaga om sin rädsla för Deniz som motiv till att han hade med sig en kniv.

Han har bland annat hävdat att universitetslektorn vid ett tillfälle har slagit av honom käkbenet som har orsakat rädslan för kusinen, men påståendet saknar belägg. Enligt åklagaren var det en bortopererad godartad tumör vid Abalhads käke som orsakade ett bestående ärr, inte en smäll från Deniz.

Anledningen till att Abalhad inte fick livstids fängelse var på grund av hans långvariga depression. Även om det inte går att bevisa att en psykisk störning hos Abalhad ledde till att han inte kunde kontrollera sitt handlande bör hans ”psykiska störning i någon mån påverka straffets längd,” skriver Nerikes Allehanda.

Av utredningen som gjordes på rättspsykiatriska avdelningen i Göteborg framgår det även att mördaren inte har visat någon ånger efter mordet. Slutsatsen är att han istället ”mådde mycket bra nu” efter att han i 22 år har känt sig kränkt och överskuggad av sin omtyckta kusin, skriver Nerikes Allehanda. Abalhad kände att hans familj valde Deniz framför honom och han förbjöd familjen att prata med kusinen. 

Tingsrätten har även beslutat att Abalhad ska betala 50 000 kronor vardera i skadestånd till Deniz änka Runa Deniz Baianstovu och deras dotter. Även Deniz föräldrar ska få 50 000 kronor, något som Abalhad dock inte har medgivit. Syskonen som också har krävt skadestånd blir utan.