Nuri Kino har gjort det igen. Vunnit Ikarospriset. Tillsammans med tre kollegor vann han i går priset för radioinslaget ”Friska pengar – sjuka intyg” om sjukskrivna patienter som friskförklaras på felaktiga grunder.

I 25 år har Public service-klubben på Sveriges Radio, Sveriges Television och Sveriges Utbildningsradio delat ut Ikarospriset till olika journalister. Detta år var det Kino, Jonas Magnusson, Sandra Foresti och Björn Tunbäck som i ett reportage tillsammans uppfyllde Ikaros kriterierna: ”hög kvalitet, nyskapande journalistik och utnyttjande av mediets oanade möjligheter”.

– Jag är jätteglad och stolt, framför allt är jag glad över att få arbeta, både i Sverige och i övriga världen, i redaktioner med undersökande journalister. Jag känner mig fortfarande rörd av priset och jag blev så paff. Ingen av oss hade förberett ett tal, men vi bara körde på, säger han.

Reportaget ”Friska pengar – sjuka intyg” som gjordes förra året på Sveriges Radio, P1 Kaliber, handlar om företaget Doktorn & Co som på uppdrag av Försäkringskassan gör utredningar på sjukskrivna. Kaliber-teamets undersökning visade att patienter som av försäkringskassan skickats till företaget kränktes, utsattes för stress och friskförklarades när de fortfarande var sjuka.

Motiveringen till priset är: ”För att uthålligt och envetet givit sig in i en byråkratisk djungel där vem som helst kan bli offer för en ordning som tycks vederhäftig men rymmer kaos som stämplar människor för livet, för att med allvar, värme och humor visat på ett krackelerande försäkringssystem, för ett program som gör skillnad.”

– Det är jätte häftigt att få Ikaros två gånger, första gången var för några år sedan. Public service gör ju nya program varje dag och av alla dessa vinner jag ett pris. Jag känner mig så hedrad, säger han.

Idén för reportaget fick Kino när han själv blev bedömd av en av försäkringskassans läkare, utan att ha träffat honom. När bedömningen kom upptäckte Kino att den var felaktig. Han hade bland annat inte problem med sin höft. Så Kino frågade sin privata läkare hur det kunde komma sig att han fick den bedömningen och dessutom utan att ha träffat någon läkare.

– Läkaren svarade att det händer så ofta och jag blev så chockad. Jag tänkte att det här måste jag göra något med. Det är ju allvarligt, säger han.

Kino berättade detta för Tunbäck, producenten för reportaget, som också hade en liknande idé och de slog ihop sig.

Även om Kino gläds åt sitt pris är det bara en i mängden. I mars tilldelades han ett till pris av Dr. Meleks Hemlandsfond för sitt ihärdiga arbete med frågor som rör assyrier.

– Det som driver mig är rättvisa. Eftersom jag vet att jag kan förändra något så vill jag göra det, säger han.

Inte så konstigt kanske; hans efternamn betyder just rättvisa på hans modersmål, assyriska.