Närmare 700 personer fyllde lokalen till bredden när assyrierna i Sverige samlades för att fira invigningen av Assyria-TV under Naum Faiks minnesdag.

Stämningen var på topp under söndagens sammankomst i S:t Jakobkatedralen i Södertälje. Assyrier från när och fjärran samlades för att applådera invigningen av Assyria-TV. 

– Ett mycket elegant firande. Det är utmärkt att man under Naum Faiks minnesdag inviger Assyria-TV. Faik var ju själv en journalist och han skulle varit stolt över att vi idag fortsätter i hans fortspår, kommenterade Johanon Akcan, ordförande för Assyriska Mediainstitutet, organisationen som stod för dagens program.

Den bitande kylan och närmare 15 minusgrader kunde alltså inte hålla folket borta från att på plats applådera den nya media-satsningen. Programmet bjöd bland annat på körsång från den nybildade ungdomskören tillhörande Assyriska kulturföreningen i Södertälje samt Assyrien Kulturcenter i Botkyrka, och sångarna Habib Mousa, Ninib Ablahad Lahdo, Aboud Zazi och Nagham Mousa. 

En spontan insamling på folkets begäran resulterade i ett betydande ekonomiskt tillskott för Assyria-TV:s nystartade verksamhet.  

– Vi måste få tillbaka tron på den assyriska frågan och kärlek inom rörelsen, då kan vi uppnå vilka mål vi än sätter upp. Assyria-TV är idag ett utmärkt bevis på vad vi kan uppnå om vi samarbetar i en anda av broderskap, sade Afram Yakoub ordförande för Assyriska riksförbundet i Sverige. 

Deltagarna möttes av den biittra nyheten att Naum Faiks hus i Omid (dagens Diyarbakir i Assyrien) förfallit helt för att minuterna senare motta nyheten om att myndigheterna i staden nu arbetar med assyriska organisationer och individer för att etablera ett museum över Naum Faiks liv där hans hus en gång stod. 

Håll utkik på www.assyriatv.org inom de kommande dagarna för att se inslag från firandet.