År 6765 är här. Under söndagen firade svensk-assyrier det traditionella nyåret i trots mot den negativa utvecklingen i Assyrien.

Ingen sol och värme utan i stället regn och rusk bjöd naturen på då våren skulle välkomnas med Akitufirande. Men inne i Assyriska Kulturhuset i Södertälje var det en varm och familjär stämning. Många förväntansfulla hade tagit sig till salen från när och fjärran.

Programmet inleddes med en tyst minut för patriark Mar Dinkha som avled nyligen och för de kidnappade assyrierna i Assyrien.

Huvudtalare var Israels ambassadör, Isaac Bachman. I sitt tal underströk ambassadören den nära relation som assyrier och judar haft under historiens gång.

– Det assyriska och det judiska folket är inga främlingar för varandra. Under nästan tretusen år levde Ashurs söner och Israel sida vid sida i Bethnahrin, Tvåflodslandet, sade Bachman. Våra två folk är ursprungsinvånarna i Mellanösten, vi bevittnade hur civilisationen föddes i våra fäders land och mänsklighetens historia är otänkbar utan de bidrag som det assyriska och det judiska folket gett på så många sätt.

Ambassadören underströk att judarna överlevt Förintelsen och assyrierna Seyfo. Han betonade också betydelsen av att bevara sitt språk.

– Utan sitt språk dör nationen, sade Bachman och fick starka applåder av åhörarna.

Ambassadören uttryckte sin glädje över samarbetet mellan Assyriska Riksförbundet och Judiska församlingen i Stockholm. Trots den svåra situation som assyrierna lever i just nu ville ambassadören vara optimistisk och avslutade sitt tal med att säga att framtiden för det assyriska folket är ljus.

Akitufirandet innehöll också ett omfattande kulturprogram. Aboud Zazi, Bashar Yohanon samt Josef och Sara Rhawi uppträdde och Assurföreningens ungdomsgrupp framförde en teaterpjäs. Riksdagsledamoten (s) Yilmaz Kerimo, författaren Svante Lundgren och kommunalrådet (s) Boel Godner höll korta tal. I sitt tal framförde Kerimo en hälsning från utrikesminister (s) Margot Wallström.

Under firandet delades ett pris ut till ”Årets presterare”. Priset gick till Assyria TV för att på kort tid ha utvecklat sin verksamhet som drivs med hängivenhet.