Också i år är det tunga namn inom den svenska politiken som kommer att gästa Akitufirandet i Södertälje nu på söndag.

För två år sedan, då det var valår, deltog en minister och två partiledare i Akitufirandet. En av dessa var Stefan Löfvén, som senare samma år blev statsminister. Under sitt besök vid Akitufirandet intervjuades Löfvén för Assyria TV och lovade bland annat att en av honom ledd regering skulle respektera riksdagens beslut om ett erkännande av Seyfo. Det löftet har ännu inte infriats.

Också vid årets Akitufirande kommer en minister att närvara och hålla tal. Det är fråga om Ylva Johansson (s), ett av de tunga namnen inom dagens socialdemokrati. Hon har en gedigen erfarenhet som minister. Hon har varit skolminister 1994-98, vård- och äldreomsorgsminister 2004-2006 samt arbetsmarknadsminister sedan 2014. För en kort tid sedan fick hon ansvar för integrationsfrågorna, en viktig uppgift i dagens situation.

En annan politiker som kommer att tala vid Akitu, Birgitta Ohlsson (L), har också ministererfarenhet. Hon var EU-minister 2010-2014 och är idag Liberalernas utrikespolitiska talesperson. Den allmänna uppfattningen är att Ohlsson är en ytterst stark kandidat till att bli nästa partiordförande för Liberalerna (tidigare Folkpartiet).

En rikspolitiker som inte behöver resa långt för att vara med om Akitufirandet är Södertäljebon Kerstin Lundgren (c). Hon är riksdagsledamot sedan år 2002 och idag Centerpartiets utrikespolitiska talesperson. Från Moderaterna deltar Göran Pettersson, som är riksdagsledamot sedan år 2006 och idag medlem av utrikesutskottet.

Politikerna kommer att berätta hur de och deras partier ser på frågor som är viktiga för assyrierna. Det handlar både om integrationen i Sverige och om situationen för assyrierna i hemlandet.

Förutom politikertal blir det ett varierat program där det bland annat bjuds på musik, teater och körsång samt grill och fruktbuffé. För barnen finns hoppborg och andra aktiviteter. Allt talar för en stor och fin nyårsfest som avslutas med den stekheta fotbollsmatchen mellan Assyriska FF och Dalkurd på Södertälje fotbollsarena.

För mer info, se här.