Turkiets utrikesminister Abdullah Gul uppmanar turkiska myndigheter och non-governmental organizations (NGO) att samarbeta och förena sig i kampen mot ett erkännande av folkmordet på assyrier/syrianer. ”Det är av yttersta vikt att ni [NGO och myndigheterna] samarbetar i denna fråga”, säger han i ett uttalande.

Upprinnelsen till detta uttalande kommer efter att oppositionen, genom parlamentsledamoten Zuheyir Amber från moderlandspartiet, motionerat om frågan; hur samarbetet mellan myndigheter och NGO kan förbättras i syfte att bekämpa anklagelser om Turkiets delaktighet i Seyfo – folkmordet på assyrier/syrianer under första världskriget.

Utrikesminister Gül betonade nödvändigheten av samarbete mellan turkiska myndigheter och NGO när det gäller Seyfo – folkmordet.

”… det kommer att uppskattas att våra turkiska universitet, NGO och affärsmän följer frågan. Varje turkisk individ måste bidra till detta landsprojekt… denna kamp mot dessa anklagelser kräver en kamp grundad på hela kollektivet.”

Analys
Den turkiske utrikesministerns svenska motsvarighet, utrikesminister Carl Bildt (m) förordade i interpellationen den 12 december 2006 i riksdagen att statsmakterna inte skall bestämma om förintelsen av assyrier/syrianer under första världskriget var ett folkmord. Detta ihåliga argument har varit den turkiska regeringens främsta försvar. Turkiet har hänvisat till att ”låt historikerna skriva historia”.

Vän av ordning undrar vad regeringen i Turkiet menar med historiker? Köpta eller självständiga historiker?

Den turkiska staten uppmanar det turkiska affärslivet, som många assyrier/syrianer är delaktiga i, att investera och stödja i projekt m.m. som skall försvara Turkiet mot anklagelser om folkmord under första världskriget.

Det är hög tid att det assyriska/syrianska kapitalet tar sitt ansvar och bojkottar delaktighet i turkiska investeringar och avböjer samarbete med turkiska företag. Det är oväsentligt hur framgångsrik en investering blir. Regeringen i Turkiet deltar aktivt och arrangerar projekt som syftar till att radera ut vår nation från historien.

Ta ert ansvar och sluta att ljug för er själva! Det finns redan andra som ljuger om er!