Sabri Atman, flitig föreläsare om assyriska folkmordet, som precis har varit på assyriska konventet i Chicago, USA. Konventet är är ett årsmöte för Assyriska riksförbundet i USA, Assyrian American Federation.

Hur var det där borta?
För mig som hade hört mycket om vårt folk i USA var det en spännande upplevelse att besöka dom för första gången. Det kom flera tusen personer till konventet i Chicago. Jag träffade många intressanta personer där och vi diskuterade hur vi ska göra Seyfo frågan mer känd i USA. Jag höll en föreläsning om folkmordet Seyfo under konventet och jag är glad över att den mottogs väl.

Hur upplevde du den assyriska närvaron i Chicago?
Jag fick lite tid över och gick runt i Chicago. Det var kul att se många affärer som ägs av assyrier där skyltarna är både på assyriska och engelska. I många bilar fanns små assyriska flaggor och man hörde folk tala assyriska när man gick runt på gatorna. Det bor cirka etthundra tusen Assyrier i Chicago och dom syns.

Helhetsintryck av konventet?
Jag fick ett positivt helhetsintryck men givetvis finns det saker att klaga på också.

Åker du dit igen?
Jag fick många förfrågningar om att åka dit igen och hålla föreläsningar om folkmordet så det blir nog av igen om några månader.

Du kom direkt från USA till Norrköping där du höll en till föreläsning, hur gick det?
Över förväntan, många människor dök upp. Många av våra institutioner i Norrköping som tidigare hade upplevt samarbetssvårigheter med varandra kunde samlas tillsammans för första gången på väldigt länge.