Utan ”Hulto Warde” hade det inte blivit mer film av George Farag. Hujada.com har tagit tempen på mannen bakom de stora framgångarna och frågat varför det tog fjorton år att göra uppföljaren till ”Holo Malke bi golutho”.

Det är två dagar kvar till Sverigepremiären av ”Holo Malke bi malkutho” och jag skakar hand med huvudrollsinnehavaren och manusförfattaren George Farag. Innan jag öppnar anteckningsblocket vill jag klargöra en sak för honom. Jag förklarar att min suryoyo inte är jättebra men att jag ska göra mitt bästa.
 
– Ta det på engelska då, säger han.
– Kan du engelska? undrar jag.
– Nej. Men det gör inget, säger han samtidigt som skrattet studsar mellan väggarna i Assyriska Föreningen i Västra Frölunda.

Det sägs att komiker oftast är tråkiga privat, men här verkar det i alla fall ha slagit fel. Med 57 år på nacken har George Farag varit med länge. 1971 kom första teaterpjäsen ”Grash u huto”. Därefter har framgångarna avlöst varandra. Idag är han en erkänd person bland det assyriska folket världen över. Något som skulle ha stigit många åt huvudet.

Men jag finner en ödmjuk person som gärna pratar om mig, lika mycket som om sin film som är anledningen till intervjun. Och alltid har han nära till skratt. Dock avslöjar en titt i historien att han sugit åt sig en hel del ära. Han har alltid haft de stora rollerna i de pjäser och filmer han medverkat i.

– Folk har vant sig vid mig. Ingen klarar att lyfta min karaktär, förklarar han.

George Farags första film, ”Holo Malke bi gulotho”, kom ut 1993. 14 år senare släpps nu den andra. Det är en evighet för alla anhängare som för längesedan slutat hoppas. Men så en dag kom beskedet om att en ny film var på väg.

– Det var faktiskt min fru Hanan, som spelar Hulto Warde i filmerna, som drog mig i örat och sa att jag var lat. Hon tyckte det var på tiden att påbörja nästa projekt, berättar han.

Sagt och gjort började George Farag planera filmen. Sammanlagt tog det tre år från idé till slutprodukt. En mycket lång tid som egentligen hade kunnat kortas till ett halvår om allt klickat som planerat. Men den svåraste ekvationen har varit att lösa så att alla femton inblandade kunnat närvara samtidigt. Speciellt då alla arbetar ideellt.

– Vi har behövt anpassa oss efter bröllop hit och förlovningar dit, säger George Farag.

”Holo Malke bi malkutho” har blivit rosad av kritikerna. Filmen ifrågasätter assyriernas situation idag. Budskapet verkar vara att; ”Vi drunknar i pengar och glömmer oss själva. Det ena är på bekostnad av det andra.” Filmen tar upp ämnen som berör stora som små. Den lyckas problematisera men gör det lättförståeligt. Inspiration har George Farag funnit i det mesta och innan han började skriva på manuset ägnade han en period åt att samla information.

– Allt runtomkring har varit av intresse. Jag kollade vad ungdomarna hade i tankarna. Pratade med folk i kyrkan. Så fort jag hörde något så la jag det på minnet, säger han och tillägger att även arabiska sagor har inspirerat.

Det är inte första gången som George Farag är i Sverige. Men denna gång är han enbart här för att lansera filmen och möta publiken. Och hans förväntningar är skyhöga trots succén hemma i Tyskland.

– Jag tror den blir bättre mottagen här. Här finns det fler som är från Syrien som mig och de kommer förstå humorn bäst. Säger han.

Men George Farags Sverigebesök har inte uteslutande varit positiv. Häromdagen blev han stoppad av svensk polis.

– De trodde väl att jag var Usama bin Laden med detta skägget, säger han.

Är det inte dags att raka bort det då? Jag tycker du ser likadan ut som för 14 år sedan.
– Ja men det är det som är tanken. Man skulle inte se mig som Holo Malke om skägget försvann.

Men nu när filmen är klar spelar det väl ingen roll. Eller blir det mer film?
– Självklart blir det mer. Nu ska vi producera många DVD.

Då vill jag passa på att uppmana er att lägga ner extra tid på omslaget för att locka fler människor.
– Jag gillar den vi har nu. Men okej, om du lovar att lära dig bättre suryoyo till nästa gång vi ses så lovar jag att fixa en bättre affisch.