När Mark Sin Deniz svåger, Fuat Deniz, dog ville Mark ge upp. Istället bestämde han sig för att hedra Fuat och startade ett bokförlag som publicerar en samling assyriska mytologier nästa år som heter In the footsteps of Gilgamesh.

– När Fuat mördades tänkte jag, vad ska jag göra? Först tänkte jag lägga ner Morrigan Books (hans första bokförlag) eftersom jag inte längre var motiverad att arbeta och tänkte att jag får ta ett vanligt jobb som kräver mindre kreativitet av mig, säger Mark.

Övertygad om att Fuat skulle bli arg om han gav upp bestämde han sig för att fortsätta. Han ville gå i Fuats fotspår och göra något för det assyriska folket. Så han skapade Gilgamesh Press, nästan som ett dotterbolag till Morrigan Books som publicerar skräck och deckare.

Gilgamesh Press riktar in sig på assyrisk litteratur och första boken som är en antologi, en samling av berättelser skrivna av olika författare, publiceras i april nästa år.

– Jag vill att alla ska känna till assyrisk kultur igen. Assyriska imperiet kommer tillbaka genom litteraturen och kan spridas i hela världen, säger Mark.

För att uppnå detta kontaktade han 35 av sina engelska favoritförfattare – han väljer att publicera den på engelska för att nå ut till en bredare publik.

– Jag sa att jag ville få ihop en samling med berättelser som är baserade på assyrisk mytologi men som är annorlunda. Många skriver samma mytologi, men med ett modernare språk. Det är ändå jättetråkigt att läsa. Så jag vill vinkla det lite, säger Mark.

Tanken är att skriva om assyrisk mytologi, med en liten tvist. Man ändrar på historien där något sker i annan tid och rum, under andra omständigheter och med fantasi. Författarna skickade ett utkast på sina förslag varav Mark valde ut de tolv bästa.

– Min hela idé är att göra så att flera ska läsa och vara mer intresserade av det. Många tycker om science fiction och fantasi. Många skulle även läsa boken för att de tycker om författarna som har skrivit dem, säger han.

Bland författarna finns Gerard Brennan, Simon Brown, Carole Johnstone; många av dem är välkända vilket hjälper försäljningen av boken, menar Mark. 

Förutom att hedra svågern med Gilgamesh Press, har Mark även personlig förtjusning för assyrier då han har tagit sin frus, Etina, efternamn. Men till sin stora besvikelse fick han veta att det är turkiskt och kompenserade det med att byta sitt mellannamn från Richard till Sin, som är en assyrisk mångud.

Mark har en kandidatexamen i engelsk litteratur. Förra hösten kom han och en kollega, Sharun Lilliy, ut med boken In bad dreams som är en skräckantologi. Sin första novell publicerade han 2001, som är en science fiction antologi.

– Jag har varit författare sedan jag var sex år gammal. Då gick jag på bio med min mor och tittade på Star Wars som inspirerade mig så mycket att jag började skriva när jag kom hem, säger han.

Mark försöker skriva så mycket han kan, så mycket som två-åriga sonen, Maddoc, tillåter berättar han. Han har redan ett nytt bokprojekt på gång.
 
Nu hoppas Mark bara att försäljningen av In the footsteps of Gilgamesh går bra.

– Om fem år önskar jag att många kommer att veta lite mer om assyrisk kultur och att fler förstår vad som har hänt i Sverige med Fuat och allt. Och att jag har sålt några böcker som hjälper till och skapa frågor om assyrier som folk, säger Mark.

– Man måste försöka. Fuat försökte jättemycket.