Många var vi som längtat efter dagens match, årets seriepremiär av Division 1 norra. Vasalund/Essinge tog emot Assyriska FF hemma på lilla och slitna Skytteholms IP. Vädret var inte de bästa, men vad gjorde det när Assyriskas stora klack var på bästa humör och tre poäng roddes i hamn efter 90 minuter.

AFF började matchen väldigt piggt. Dagens anfallsduo Haddad/Lumnica var ständigt på hugget och stressade motståndarnas försvarare till misstag. Redan efter drygt 10 minuter in i matchen fick Vasalund/Essinge en spelare utvisad efter att Lumnica frispelat Eddie Moussa, via en fenomenal djupledsboll, som bröt in från sin högerkant. Eddie fälldes enligt domaren strax utanför straffområdeslinjen, men sett från läktarhåll såg det ut som en misstänkt straffsituation. Vasalund/Essinge försvararen fick rött kort efter förseelsen.

Efter utvisningen var det Assyriska för hela slanten. Haddad och framförallt Eddie Mousa såg väldigt pigga ut inledande halvtimmen. Bland annat fick Haddad till en cykelspark av riktig hög klass, som så när höll på att resultera i ett ledningsmål. Emellanåt stack Vasalund/Essinge upp i kontringsförsök som inte var helt ofarliga, detta till stor del på grund av det något ostabila försvarsspelet AFF visade upp.

Framförallt Bengtsson i mittförsvaret hade en del problem att hänga med Vasalund/Essinge anfallarna. Samarbetet med Conateh verkade inte vara lika god som vid träningsmatcherna och en viss oro finns inför framtiden om tränare Lenell inte får ordning på detta. Vid en snabb spelvändning av Vasalund/Essinge, 20 minuter in i halvleken, var det högerbacken Sargon Simonsson som inte hängde med i svängarna och drog ner en Vasalund/Essinge anfallare inne i straffområdet. Domaren blåste straff och mina tankar gick till förra säsongens premiär då Assyriska, vid ställningen 0-0 fick en straff mot sig. Då räddade Erland Hellström oss från ett tidigt underläge. Ett tidigt mål för hemmalaget hade säkerligen ändrat hela matchbilden. Men nye Stojan Lukic i AFF målet ville annat och gjorde en fenomenal straffräddning. En bättre inledning på den Assyriska sejouren kunde han inte få. 0-0 stod sig efter första halvlek.

Inför andra halvlek gjorde Lenell ett byte. Simonsson byttes ut direkt mot mittfältsspelaren Andi Tompuu som, i skadade Martin Lorentzons frånvaro fick spela högerback för första gången i år. Jag vågar påstå att detta var ett genidrag av Lenell, som såg att Simonsson hade en del problem med motståndarnas vänsterytter. Tompuu, som med sin enormt höga arbetskapacitet och uppoffrande spel, skulle få stopp på attackerna från vänsterkanten. Tompuu blev en injektion för AFF och visade att han är ett fullgott alternativ på högerbacksplatsen. Detta visade sig också i inledningen av andra halvlek, som Assyriska sparkade igång i rasande tempo och tog också ledningen redan efter två minuters spel.

Målet kom efter ett mönsteranfall på högerkanten med Tompuu och Corr-Nyang som regissörer och Haddad som avslutare. Toompu hittade Corr-Nyang med en lång boll på högerkanten. Corr-Nyang mötte bollen med ett tillslag fick in ett lågt inlägg som Haddad mötte upp på halvvolley inne i straffområdet. Ett mycket kyligt avslut av ständigt farlige Haddad. AFF nöjde sig dock inte med detta. Man fortsatte spela offensivt och bombarderade Vasalund/Essinge målet med avslut. Med bättre skärpa och effektivitet hade AFF punkterat matchen väldigt tidigt in på halvleken. Minst 3-4 öppna lägen slarvades bort. Corr-Nyang, Lumnica, Östlundh och Haddad hade alla finfina lägen att sätta dit 2-0, utan resultat.

Det viktigaste var ändå att AFF vann och fick en bra start på säsongen. Tre poäng är aldrig fel och under veckan får man slipa på anfallsspelet och avslutningarna framför mål. Med detta sagt ser jag positivt på framtiden. Årets upplaga av AFF ser oerhört spännande ut med många tungt meriterade spelare som vill ta upp laget detta år. Missa inte hemmapremiären nästa helg, då möter Assyriska Västeråslaget Skiljebo. Matchen nu på söndag kl. 16:00.

Laget:
Lukic – Simonsson (Tompuu 46), Bengtsson, Conateh, Mahr – Moussa (Rhawi 79), Östlundh, Sampson, Corr-Nyang – Haddad (Wartan 85), Lumnica

Att notera:
– AFF:s ineffektivitet framför mål fortsätter. 0-4 hade absolut inte varit ett orättvist slutresultat idag.

– Av den officiella publiksiffran 1323 vågar jag påstå att minst 800-900 var Assyriska fans. En stor eloge till Zelge Fans som matchen igenom trummade på och höll humöret uppe. Ett fantastiskt stöd helt enkelt.

– Domaren var riktigt usel och gjorde inte många glada idag. Oerhört låg nivå. Stoppade upp spelet så fort en spelare låg på marken och sänkte matchtempot.

– Mittfältsgeneralen Dennis Östlundh gjorde återigen en lysande insats. Styr och ställer, med ett hyperfarligt skott och mycket bra spelförståelse. Med Göran Marklund tillbaka snart, har Assyriska en centrallinje som håller hög Superettan klass.