I Sveriges riksdag överlämnade idag en kurdisk man sina landegendomar tillbaka till dess rättmätiga ägare, assyrierna. Behzat Bilek, tidigare känd under pseudonymen Berzat Boti, vill med sin handling sätta stopp för en historisk skuld som förnekats i många år.

I en tid då turkiska staten försöker konfiskera assyriska egendomar träder en kurdisk man fram för att ge tillbaka land som rätteligen tillhör det assyriska folket. Behzat Bilek överlämnade idag, under en ceremoni i riksdagen, officiellt ägarskapet till sitt hus och sin mark i byn Cimencik till organisationen Seyfo Center i Holland.

Det var fullt av riksdagsmän, forskare och åhörare i riksdagens sal Mittpoolen. Det fanns en spänning och stor förväntan i luften. Samtliga ville ta del av Behzat Bileks ovanliga historia, som verkligen saknar motstycke. Här träder en kurd fram och inte bara ber om ursäkt, utan uttrycker sin välvilja i handling.  Vad ledde då till hans beslut?

– Jag har lyssnat till bekännelser från människor som aktivt deltog i dödandet, som gjorde sig skyldiga till massmord. Jag har träffat dessa individer ansikte mot ansikte och lyssnat på deras historier som de berättade från sin dödsbädd, berättar Bilek.

Senare fick han reda på att den mark som han ärvt från sin far hade tillhört assyrier som blivit massakrerade under 1915.

– Jag kan inte med ord beskriva det tillstånd av skam, skuldkänslor och dåligt samvete som jag levt under. Även om jag idag inte har någon direkt koppling till folkmordet kände jag att här behövs mer än en ursäkt. Därför lämnar jag tillbaka egendomen som jag ärvt av mina förfäder till assyrierna, genom Seyfo Center, som osjälviskt jobbar för ett erkännande av Seyfo, förklarar han.

Bilek hoppas att många följer hans exempel som, enligt honom, betyder att sluta fred på riktigt med offren för folkmordet. Efter sitt tal applåderades Bilek, som tidigare suttit fängslad för politiska aktiviteter, för sitt mod och sin medmänsklighet.

Sabri Atman, ordförande för Seyfo Center, var rörd och ser på framtiden med tillförsikt.

– Det här är ett riktigt stort steg för oss som folkgrupp. Trots att vi vet att det kan vara en långdragen process att verkligen ta över ägandet, måste vi förvalta detta på bästa möjliga sätt. Vi måste tillsammans jobba för den bästa lösningen, sade Atman i en första kommentar.

Värdet på landområdet som Bilek lämnar tillbaka är idag okänt, men det sägs att det rör sig om ett område som inhyser cirka nittio hushåll.