Medan en del av Turkiet fördömer mördaren av den armeniske journalisten Hrant Dink, ser vissa turkar honom som nationalhjälte. Nyhetsbyrån ESNA rapporterar om en videoinspelning, där polismän stolt fotograferar sig med mördaren, har läckt ut till media.

Mördaren Ogün Samast som hyste ultranationalistiska känslor har genom mordet på Hrant Dink gjort fosterlandet en tjänst. Detta har avslöjats när en filminspelning har läckt ut till media och turkisk TV. I filmen ser man tydligt hur han behandlas av poliser och hur han poserar stolt framför kameror med en turkisk flagga i handen. Poliserna var noga med att placera mördaren framför landsfader Atatürks välkända slagord; ”fosterlandet är helig, det får inte kvarlämnas till sitt öde”.

Som minne tog poliserna flera bilder i olika vinklar med mördaren. I filmsekvensen ser man och hör tydligt hur poliserna uppmanar varandra att fixa håret för att se bra ut i bilderna.

Den turkiska tv-kanalen NTV som har visat videosekvensen har även intervjuat en pensionerad militärdomare för att fråga om detta var vanligt i liknande sammanhang. Domaren Ümit Karadas förklarade att det inte går till så här vanliga fall. Filmen visar att bildtagningarna är hyllningar av en mördare. Detta är mycket provocerande och kan mycket väl uppfattas som hets och kränkning mot andra folkgrupper i landet.

Nyheten är även publicerad i turkiska tdningen Hürriyet.