Efter insändaren i Hujådå om bortgallringen av assyriska böcker på Internationella biblioteket i Stockholm har flera personer hört av sig till bibiloteket, meddelar Harriet Lacksten, inköpsansvarig och förklarar hur gallringen går till och varför.

nternationella biblioteket har böcker på över hundra språk. Ett av dem är assyriska/syrianska.

Vi har 347 titlar, varav 117 för barn,  som står till läsarnas förfogande. Alla intresserade är välkomna hit till Odengatan 59 i Stockholm att låna. Bor man inte i Stockholm så går det bra att beställa böcker via sitt närmaste bibliotek.

2011 gallrades 46 exemplar på assyriska/syrianska ut. Det rörde sig i första hand om utslitna eller försvunna böcker. Det händer också att vi gallrar när vi har alltför många exemplar av en titel. Samtidigt köpte vi det året in 26 nya titlar.

Gallrade böcker brukar säljas 2 ggr per år. Det är vecka 7-8 i februari och vecka 37-38 i september. Då väljer vi ut sådana som är i hyfsat bra skick.

Alla intresserade är välkomna då och det går bra att höra sig för om det finns assyrisk/syrianska böcker till försäljning.

Men jag vill inte inge er alltför stora förhoppningar. Det assyrisk/syrianska beståndet är som synes inte så stort. Det finns inte heller så mycket att gallra, än mindre som är i säljbart skick. Så vi kan inte lova att det kommer att finnas böcker på just det språket.

Det är heller inte helt lätt att köpa in böcker , så ni är välkomna att tipsa oss om böcker .

Harriet Lacksten
Medie- och inköpsansvarig Internationella biblioteket