Drygt 95 000 människor varslades under 2008 i Sverige, varav närmare 18 000 av dessa var i Stockholms län skriver City. Men även om takten lär bli högre i år, finns det fortfarande hopp om nyrekryteringar.

Helen Dahlström, utredare på arbetsförmedlingen i Stockholm, säger att det går att få jobb även under dåliga tider. Även om de nya jobben har blivit färre, skall det fortfarande pågå ersättningsrekryteringar hela tiden.

När det gäller ersättningsrekryteringar finns det bland annat säljarjobb, programmerare, servicejobb inom hotell och restaurang och förskollärare på topplistan. Men det finns också problem med tillfälliga jobb. -Tyvärr ser vi också att många tidsbegränsade enkla jobb inte förlängs vilket framför allt drabbar unga och invandrare, säger Helene Dahlström

Alla har dock inte blivit lika drabbade av finanskrisen. Folk blir inte mindre sjuka för att ekonomin bromsar in. Enligt arbetsförmedlingen påverkas läkare, sköterskor och annan personal minst av konjunkturerna. Bland annat är arbetsmarknaden bättre inom den privata sjukvården just nu.

Det är i samband med Vårdval Stockholm som den privata sjukvården till exempel kunnat öppna fler mottagningar. -Vi rekryterar en del från landstinget. Men det är svårt att hitta allmänläkare, konstaterar Pia Säwe, informationschef på företaget Carema som öppnat en vårdcentral på Gullmarsplan och snart öppnar i Vårby.