På fem år har Irak tömts på hälften av sin ursprungsbefolkning. Assyrier, även benämnda kaldéer och syrianer, utsätts i det tysta för en etnisk rensning. I dag kan Reinfeldt påverka Rice att påskynda processen för en autonom skyddszon för ursprungsbefolkningen i Irak.

Sedan Irakkriget utlöstes har över 400 000 kristna tvingats fly för sina liv. Många har dödats och lemlästats, ännu fler har tvingats odla skägg och bära slöjor. Deras brott är att de har fel religion.

I syfte att sätta skräck i folkgruppen dödas präster och biskopar på löpande band. Hittills har över 40 kyrkor bombats. Varje dag får vi rapporter om unga flickor som våldtas, fäder som kidnappas av terrorister som vill ha orimliga lösensummor och studenter som motas bort från universiteten.

Sverige har axlat ett stort ansvar i Irakkriget. Södertälje har öppnat armarna för mer än sextusen irakiska flyktingar. De flesta irakiska flyktingarna har dock ingen möjlighet att ta sig till Europa. De kan som bäst söka sig till de enorma flyktinglägren som bildats i Jordanien och Syrien. I realiteten innebär det att de byter pest mot kolera.

Den irakiska konstitutionen ger dock stöd för en autonom skyddszon för assyrier i området kring Niniveslätten i norra Irak.

Genom att upprätta en autonom skyddszon kan många irakiska flyktingar, från både västvärlden och Mellanöstern, återvända till sitt hemland.

I dag kommer FN-chefen Ban Ki-Moon, USA:s utrikesminister Condoleezza Rice och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki till Stockholm. Tillsammans med nära hundra delegationer från hela världen ska de konferera om Iraks framtid.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har en reell möjlighet att påverka världssamfundet att upprätta en autonom skyddszon för Iraks ursprungsbefolkning.