Idag släppte terrororganisationen IS en video i vilken en assyrisk man som heter Sargon förklarar att han har konverterat till islam.

Terroristorganisationen Islamiska Staten släppte under dagen en video på youtube där de låter en tillfångatagen assyrier komma till tals.

– Den här mannen som hette Sargon bland assyrierna men som nu heter Abu Omar har frivilligt konverterat till den rätta tron, säger en skäggig terrorist framför kameran: ”Han fick gå en kurs, konverterade och har kommit till den rätta tron. Assyrierna hävdade att vi har dödat honom men han får själv intyga hur bra vi har behandlat honom”, säger terroristen.

Assyriern Sargon tar sedan till orda och intygar att han konverterat av fri vilja, att han satt i IS:s fängelse en tid och där beslutade sig för att konvertera.

– Jag levde bland de kristna i mörker men nu har jag upptäckt den rätta tron, jag uppmanar alla att konvertera, säger Sargon.

Kameran visar sedan när Sargon ber tillsammans med andra och hur han får mat på typiskt propagandamanér. IS vill visa att den som konverterar klarar sig. IS-terroristen som talar i klippet betonar att Sargon krigade mot IS. För extremistsekten IS är en konverterad assyrier en trofé man gärna vill visa upp.

Den tillfångatagna assyrierns dialekt avslöjar att han kommer från Khabur-området. Det är i nuläget oklart om han är en av de 200-300 assyrier som tillfångatogs nyligen eller om han har tillfångatagits redan tidigare.