Flera tusen år gamla skulpturer från den forntida assyriska civilisationen har medvetet förstörts av islamister i Syrien uppger en volontärgrupp som följer vad som händer med arkeologiska platser i det krigsdrabbade landet.

Inte bara assyrierna själva riskerar att tillintetgöras av islamister och andra grupper i dagens Syrien utan även folkgruppens arkeologiska lämningar möter förstörelse. 

En grupp forskare och volontärer har lagt upp en internetsida (www.apsa2011.com) för att rapportera om vad som händer med Syriens kulturskatter. Gruppen rapporterade nyligen om assyriska skulpturer från utgrävningsplatsen Tell Ajaja i närheten i Al Hassake provinsen som förstörts av The Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL).

Enligt informationen på sidan kom islamistgruppen över statyerna när man tillfångatog plundrare som hade grävt illegalt i Tell Ajaja. Islamisterna har enligt informationen, som bland annat framgår av bilderna, förstört skulpturerna med hammare då man anser att de är hedniska symboler som strider mot islam. 

Tusentals assyriska statyer och skulpturer mötte liknande öden i samband med Irak-kriget 2003.