Den mediala bilden av det kurdiskt dominerade området i Norra Irak är till stor del format av PR-byråer och är således positivt. Men västerlänningar som besöker regionen upptäcker en annan verklighet.

Sajten ricochet.com publicerade nyligen en insändare från en reporter på plats i det kurddominerade området som sågar det kurdiska styret längs med fotknölarna.

Journalisten i fråga befinner sig i Norra Irak på en längre vistelse för att dokumentera läget. Till den amerikanska sajten Ricochet berättar hen om den grymma verkligheten minoriteter som assyrier och yazidier möter. Hens intervjuer av främst yazidier bekräftar att KRG förråde yazidierna och assyrierna när IS närmade sig.

”Oförklarligt nog spenderade KDP juli månad (2014) med att avväpna yazidier i Sinjar och assyrier på Nineveslätten”, skriver hen och sammanfattar: ”Ju längre man studerar kurdisk politik desto mindre tydliga och enkla svar får man och det blir allt tydligare att den nuvarande västerländska bilden av KRG är falsk.”

Journalisten fortsätter: ”Amerikanska politiker och journalister har alla beslutat att satsa på KRG i racet, och tillåter sig själva att imponeras av bilder av kvinnliga krigare, västerländska volontärer och ytlig religiös pluralism och jämlikhet som torgförs av KRG.”

Hujådå har lyckats komma i kontakt med journalisten som förklarar att hen inte vågar skriva under sitt eget namn av rädsla för att det kan påverka hens fortsatta arbete i området.

Läs artikeln här.