Det var på inrådan av vänsterpartisten Sait Yildiz som kommissarie Lennart Kanth gick med på att träffa assyriska/syrianska företrädare och få chansen att förklara sig. Bakgrunden till mötet var tidningen Cafés artikel ”Gangland Stockholm”, där den assyrisk/syrianska folkgruppen utpekas vara speciellt benägen till brott. Kanth tog avstånd från texten och sade sig vara kränkt, men han har ännu inte konfronterat Café eller journalisten Staffan H Westerberg.

Mötet, som hölls i Södertäljes stadshus, hade samlat ett tjugotal representanter för assyrier/syrianer, där Kanths citat väckt stor vrede och misstro. De ville höra vad som egentligen sagts och hur det kunde bli så fel. Kanth som varit verksam i Södertälje i tre år berättade att Café-journalisten, Staffan H Westerberg, kokat ner två timmars samtal till en förvirrad text som tar tre minuter att läsa.

– Jag blev väldigt besviken när jag första gången läste den färdiga texten. Jag kände mig kränkt. Citaten är ordagranna, men fel ihopsatta. Både tidningen Café och journalisten har tappat all trovärdighet hos mig, förklarade Kanth.

Kanth berättar att han förklarat för journalisten att Södertälje var en normal stad när det gäller grov kriminalitet, att det endast är ett 30-tal personer som är utpekade och att de är av blandade etniciteter. Han betonar att det inte var han som förde folkgruppen assyrier/syrianer på tal och att det var journalisten som ledde in samtalet på folkgruppen.

Özcan Kaldoyo, representant för ACSA – Assyrian-Chaldean-Syriac Association, undrade varför kommissarien inte kommit ut med en ordentlig dementi och varför fortfarande inte konfronterat tidningen Café. Det skulle skapa en större trovärdighet för både Kanth och polisen i Södertälje, det var samtliga åhörare överens om. Detta hade Kanth inget riktigt svar på. Han förklarade att han och polismyndigheten diskuterat en skrivelse men inte bestämt sig ännu.

– Tyvärr kan jag inte köpa Kanths förklaring. Den faller platt på det faktum att varken han eller polisen bemött Café än idag. Det räcker inte med att han förklarar sig inför den här lilla församlingen, han eller polisen måste komma ut med en skrivelse som väger lika tungt som anklagelserna mot vår folkgrupp i artikeln, säger Özcan Kaldoyo.

Enligt Cafés ansvariga utgivare, Fredrik Helmertz, välkomnar tidningen en text skriven av kommissarie Kanth. Helmertz berättar dock att Café ännu inte blivit kontaktat av Kanth eller polisen. Han har också svårt att tro att Staffan H Westerberg missförstått hela sammanhanget.

– Staffan är ingen gröngöling i branschen. Han har lagt ner ett ganska stort arbete på det här reportaget och jag har svårt att tro att han fått allt om bakfoten. Av min dialog med honom har jag ingen anledning att inte tro honom, säger Helmertz.

Texten om den grova kriminaliteten i Södertälje är ett grovt påhopp på den assyrisk/syrianska folkgruppen och någon måste ta ansvar för den, om det är polisen eller tidningen Café är obetydligt. Assyriska representanter förklarade efter mötet att man tänker gå till botten med den här historien.


Relaterade artiklar:
– Kommissarie Kanth kränker Södertäljes assyrier
– Maffiametoder på krogen – SvD
– Kanth dementerar sprängstoff – LT