Bland assyrier, både i Sverige och i utlandet, är riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo (S) ett välkänt namn. Hujada.com har träffat honom en vecka innan valet för en intervju om hans erfarenheter hittills och ta reda på varför han nu söker väljarnas stöd för den kommande mandatperioden.

När Hujada.com träffar den socialdemokratiska riksdagsmannen Yilmaz Kerimo så är han i full färd med att på klassiskt socialdemokratiskt manér dela ut röda rosor som han håller i ett fång i handen. 

Platsen är en folklig gårdsfest i Järfälla arrangerad av Jakobsbergs Norra Socialdemokratiska Förening. Ur högtalarna strömmar orientalisk musik, något som speglar den blandade publiken väl. En del av de uppemot hundra personer som har kommit för en dag av gemenskap, grill och valspurt har precis som Yilmaz Kerimo assyrisk bakgrund men här finns också svenskar, turkar, chilenare och iranier för att nämna några nationaliteter.

Innan Yilmaz Kerimo ska hålla sitt tal hinner vi med en intervju som tar avstamp i att han har arbetat i riksdagen i över ett decennium och samlat på sig en hel del erfarenheter genom åren. Vi börjar med frågan hur det praktiskt går till för att få till stånd ett beslut i riksdagen.

– Mycket arbete måste ske inom partiet, men det finns också frågor, till exempel sådana som rör assyrierna, där vi gärna samarbetar över parti- och blockgränserna.

Ett exempel på arbetet inom partiet är hur den kristna broderskapsrörelsen, en organisation inom Socialdemokraterna som Kerimo själv är med i, tog ställning för ett folkmordserkännande. Beslutet banade vägen för det positiva avgörande på S-kongressen som innebär att Socialdemokraterna ska verka för ett erkännande.

– Det var inte lätt, vi var några stycken på S-kongressen som fick kämpa för det, säger Kerimo när han ser tillbaka på händelsen.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade redan motsvarande beslut. Med en folkmordsmotion skriven över blockgränserna och stöd av riksdagsledamöterna Anneli Enochson (KD), Agneta Berliner (FP), Gulan Avci (FP) samt Göran Thingwall kunde riksdagen den 11 mars 2010 ta det historiska erkännandebeslutet om folkmordet som drabbade assyrier, armenier och pontiska greker. De som var på plats såg hur Yilmaz Kerimo kramades om av kollegor efteråt.

– Erkännandet är en höjdpunkt för hela det assyriska folket och en upprättelse för offren, jag var rörd, berättar Kerimo.

– En annan höjdpunkt för mig personligen har varit att se den allt starkare uppslutningen kring Mor Gabrielklostrets rättegångar. Den första rättegången var jag där i princip ensam. När det gått så långt att vi kommit till den sjunde processen mot klostret så var vi över 200 personer på plats för att följa rättegången, säger Kerimo samtidigt som han betonar vikten av det stöd han fått av partiet. Det är nämligen Socialdemokraterna som sju gånger skickat honom som observatör till de utdragna rättegångarna där det görs försök att beslagta det anrika klostrets marker.

Yilmaz Kerimo nämner också bevakningen av åtalet mot prästen Yusuf Akbulut i Diyarbakir som en viktig insats. Rättsprocessen mot prästen startade sedan han offentligt sagt att assyrierna utsattes för ett folkmord under det första världskriget.

– Jag åkte ner med en hel delegation från Sverige för att följa händelseutvecklingen på plats. Med den sortens uppmärksamhet så markerar vi mot Turkiet att vi inte kommer att acceptera förtryckande behandling av assyrierna, säger Kerimo.

Med svensk närvaro på så pass hög nivå upprepade gånger vid rättegångarna mot prästen Yusuf Akbulut så blev trycket till slut för stort för Turkiet att hantera. Prästen undkom därmed fängelsestraff för sitt uttalande.

En berättigad fråga är om Yilmaz Kerimo känner sig klar med det arbete han gjort. På den punkten är han tydlig med att mycket arbete fortfarande återstår och att han är villig att åta sig uppdraget. Han tar upp de fall vi talat om tidigare och som är centrala för assyrierna.

– Seyfobeslutet i Riksdagen är bara ett första steg. Nu behöver vi en regering som kan göra erkännandet officiellt, arbeta vidare för ett erkännande i EU och FN samt sprida de goda erfarenheterna till parlament i andra länder, säger Kerimo.

Han förklarar att den nuvarande oppositionens skriftliga överenskommelse inför valet garanterar ett sådant agerande om de rödgröna kommer till makten, med en regering ledd av Reinfeldt och där Bildt är utrikesminister finns det istället risk att erkännandebeslutet hävs enligt Kerimo.

– Mor Gabriel-rättegångarna är inte över och vårt folk trakasseras fortfarande i Turabdin. Där behövs också fortsatt arbete, säger Kerimo.

Yilmaz Kerimo hinner med att avverka en klassisk assyrisk folkdans i ring tillsammans med bland andra det lokala socialdemokratiska kommunalrådet Lotta Håkansson Harju och ortens ABF-ordförande Maryam Dorbegi innan det är hans tur att greppa mikrofonen.

Det är uppenbart att han är lite av en åhörarefavorit i Järfälla. Ledigt men korrekt klädd, som det anstår en politiker på gårdsfest i valtider, minglar han vant bland festdeltagarna. Många vill växla ett par ord med riksdagsmannen och applåderna ljuder starkare än vanligt när det är hans tur att tala.

– Tack för inbjudan, jag känner mig hemma här, inleder Yilmaz Kerimo sitt tal och det kanske inte är så konstigt att han känner så. Förutom att han dagen till ära är omgiven av partikamrater så var det bara två veckor sedan han besökte Assyriska föreningen i Järfälla under deras kulturdag.

Yilmaz Kerimo ödslar ingen tid utan är snabb med att komma till kritan när han förmedlar sitt budskap till åhörarna.

– Den 19:e september måste vi få bort den moderatledda borgerliga regeringen om vi vill behålla den svenska modellen där det inte är plånbokens tjocklek utan behovet som styr. Vill vi ha ett solidariskt samhälle där klyftorna är borta och inte pengar bestämmer, då måste vi rösta på socialdemokraterna, säger Kerimo.

Det märks att Yilmaz Kerimo är engagerad när han talar om ämnet och han exemplifierar gärna den socialdemokratiska politiken för att göra den mer lättillgänglig. Allas lika värde är centralt i hans budskap.

– Om en person går till en läkare så ska den inte få frågan om han eller hon har pengar utan vad det är för behov av vård som finns, säger Kerimo och många i publiken nickar instämmande.

Yilmaz Kerimo berättar också om Folkmordsbeslutet och det arbete som legat bakom erkännandet. Han trycker på att det enda säkra sättet att behålla beslutet och få ett officiellt erkännande är att rösta fram en rödgrön regering. Yilmaz Kerimo betonar också vikten av att alla väljare antingen förtidsröstar eller tar sig till vallokalerna den 19:e september.

– Varje röst är viktig. Det är mycket jämnt mellan blocken så se till att era vänner, arbetskamrater, släktingar och ni själva röstar i valet, uppmanar Kerimo åhörarna. 

– Valet hålls officiellt den 19:e september men ni kan förtidsrösta redan idag. Rösta rätt, rösta rött och rösta på socialdemokraterna, avslutar Yilmaz Kerimo sitt tal i Jakobsberg.

Tre mandatperioder i följd har han fått väljarnas förtroende. Yilmaz Kerimo är dock långt ifrån klar med arbetet i riksdagen och än finns det mycket kvar att göra, för Sverige och för assyrierna i Beth Nahrin. Vill du ge honom ditt stöd i personvalet så gör du det bäst genom att sätta ett kryss framför han namn, nr 9 på Socialdemokraternas riksdagslista i Stockholms län, vare sig du röstar idag, imorgon eller på valdagen den 19:e september.