Assyrian Confederation of Europes president talade under torsdagen i FN i Geneve om assyriska folkets situation.

Assyrian Confederation of Europe fick en specialinbjudan till FN i Geneve för att tala om assyriernas situation i samband med öppnandet av årets session av Human Rights Council.

Konfederationens president Attiya Gamri talade inför en fullsatt sal om omvärldens och FN:s brist på stöd till assyrierna.

”Miljoner assyrier levde i dessa länder för inte så länge sedan men idag är få kvar. Varken FN eller andra organ har ifrågasatt ledarna i dessa länder kring vad som sker med assyrierna och varför de flyr”, syntes hon säga i ett kort videoklipp från hennes tal som spridits på sociala medier. Eventet markerar konfederationens första uppträdande i FN-sammanhang.

Assyrian Confederation of Europe etablerades 2016 som ett paraply-organ av Assyriska riksförbundet i Tyskland, Assyriska riksförbundet i Sverige, Assyriska riksförbundet i Nederländerna och Assyriska riksförbundet i Belgien. Organisationen har sitt säte i Bryssel och väntas få ett formellt godkännande som en internationell organisation av de belgiska myndigheterna i år.

Mellan 7-8 oktober i år håller konfederationen det andra Assyrian European Convention i den europeiska huvudstaden Bryssel där delegater från sju länder deltar för att nätverka och diskutera kommande satsningar.