Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan mottogs som hjälte av folkmassan i Istanbul. På bandrollerna stod det ”Välkommen tillbaka, Davos erövrare” och ”Världens nye ledare”. Så ser turkarna på sin ledares utspel under en debatt om freden i Mellanöstern.

Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan var rubrikernas man i Davos, Schweiz, i veckan som gick. I en paneldebatt om freden i Mellanöstern under World Economic Forum i Davos, Schweiz, hade Turkiets premiärminister Erdogan en hetsig ordväxling med Israels president Shimon Peres.

Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogans hela anförande var en lång anklagelselista mot Israel om offensiven i Gaza för några veckor sedan. I sitt anförande svarade Peres och frågade Erdogan:

– Det är Hamas som startar kriget och raketattackerna. Vad skulle du göra om raketer regnade över Istanbul så som det gör i Israel?

Erdogan som hade talat färdigt krävde en minuts replikrätt av moderatorn och svarade Peres.

– Ni är mördare, jag vet hur duktiga ni är på att mörda, sade en uppretad Erdogan.
Sedan vände sig Erdogan mot moderatorn David Ignatius och anklagade honom för att vara orättvis.

– Ni låter inte mig tala. Davos är slut för mig. Jag kommer inte att återvända till Davos efter det här, sade Erdogan och stormade ut från debatten.

I Istanbul lät man tunnelbanan vara öppen hela natten för att folk skulle ta sig till flygplatsen och hylla Erdogan. Tusentals människor med turkiska och palestinska flaggor väntade på Recep Tayyip Erdogan på Istanbuls Atatürk-flygplats.

En del turkiska bedömare menar att Erdogans agerande på World Economic Forum var inrikespolitiskt motiverat och utstuderat. Syftet sägs vara att säkra det kommande regionalvalet om två månader.

För att se hela debatten klicka här.