Hon kallades hem i mars när det stod klart att riksdagen erkänt folkmordet Seyfo. Då var hennes kritik i media inte sparsam. Turkiets ambassadör Zergun Koruturk fortsätter att visa sitt brinnande missnöje, senast på Europadagen.

Att Turkiet skulle kalla hem sin ambassadör, Zergun Koruturk, från Sverige om riksdagen valde att erkänna folkmordet Seyfo, var väntat. Det påminde turkarna om bara någon vecka tidigare då detsamma skedde i USA efter att en resolution om ett erkännande antagits.

Att ambassadören kallas hem är en markör som visar på starkt missnöje. Men oftast blir arrangemanget kortvarigt. Efter att Zergun Koruturk kallats hem var hon efter kort tid tillbaks i Sverige. Och hon fortsätter sprida sitt missnöje över riksdagens beslut.

Så fort utrymme ges tar Koruturk chansen, senast på söndagen under firandet av Europadagen i Stockholm passade Koruturk som var inbjuden talare, på.

– Jag är ledsen att säga det men Sveriges riksdags beslut att erkänna det så kallade folkmordet på armenierna, pontus-grekerna, kaldéerna och assyrierna är ren populism, sade hon och fortsatte:
– Varför har man väntat så länge med detta beslut om man är så övertygad om att det var ett folkmord?

Zergun Koruturk talade med kraftfull röst och ställde retoriska frågor till publiken för att låta övertygande. Reaktionen från åhörarna uteblev så hon fortsatte:

– Vad är det som har förändrats sedan förra omröstningen, 2008, som var i riksdagen? Då röstade en stark majoritet emot erkännandet. Har man fått fram bättre bevis sedan dess? Nej, vi befinner oss i samma situation som då men nu – jag är ledsen att säga det – men de genomdrivande partierna, använder sig av ett populistiskt tillvägagångssätt.

Linda Asmar
Frilansjournalist