Assyrierna i Nahla i norra Irak ville idag demonstrera mot de illegala konfiskeringar de råkat ut för. Demonstrationen stoppades av kurdiska styrkor.

Assyrierna i området Nahla, som består av sju byar, har under längre tid varit utsatta då invånarna i en kurdisk grannby velat komma åt deras mark. Grannbyns invånare tillhör en mäktig kurdisk klan med starka band till de styrande i det kurdiska självstyrelseområdet. Assyrierna har vänt sig till polisen, regeringen och andra myndigheter men förgäves. De beslöt sig därför att idag hålla en demonstration utanför parlamentet i Erbil.

– Det blev inget av demonstrationen för Nahlabornas del , berättar Kara Hermez, styrelseledamot i Assyriska riksförbundet och hemmahörande från en av byarna i Nahla. ”Kurdiska soldater blockerade vägen och tusentals personer som ville demonstrera kunde inte ta sig till Erbil. De meddelades i stället att de får hålla sin demonstration om en vecka. Det är helt klart en maktdemonstration från kurdernas sida.”

Assyrier i Ankawa, en förort till Erbil, hade tänkt delta i demonstrationen och då Nahlaborna inte kunde ta sig fram ordnade de en egen, men mycket mindre, demonstration. Kara Hermez är orolig.

– Situationen är nu så spänd att det finns risk att det hela leder till våld. Assyrierna är nu så inträngda i ett hörn att de inte har mycket att förlora. Jag har vänner där som har sagt att då det inte finns någon rättvisa kommer de att ta saken i egna händer och förstöra det hus som kurderna byggt på den mark de vill åt. Det hela kan eskalera fort. Jag är jätteorolig.

Tiotals assyriska byar och stora markområden i irakiska Assyrien är helt eller delvis övertagna av kurder med myndigheternas tysta välsignelse. Konfiskationenerna är väldokumenterade och uppmärksammades senast i en FN-rapport om läget för mänskliga rättigher i Irak.