Ännu en kristen ledare för en lokal församling i Mosul i norra Irak har kidnappats och mördats. Det är den andra ledaren från Mosul som utsätts för samma sak. Samtidigt vädjar den kaldeiske patriarken, från Bagdad, i en skrivelse för frisläppandet av en präst som kidnappades fjärde december.

Enligt källor till nyhetsbyrån AsiaNews bekräftades mordet på Elder Munthir, 69 år, en högtstående ledare för den presbyterianska kyrkan i Mosul. Elder kidnappades den 26 november och hittades fyra dagar senare skjuten i huvudet. Detta är den andra kidnappningen av en kristen från Mosul som har slutat i tragedi under lika många månader.

Den 11 oktober hittades prästen Paulos Eskandars kropp. Eskandar var en syrisk-ortodox präst som hade kidnappats två dagar tidigare. Enligt anonyma källor i Mosul hade Elders kidnappare begärt lösen på en miljon dollar och lade till hot som: ”Vi kommer att döda alla kristna, vi börjar med honom”.

Mosul tillsammans med Bagdad är idag en av de mest osäkra städer i Irak för kristna att bo i. I den irakiska huvudstaden väntar den kaldeiska befolkningen ivrigt för nyheter om prästen Samy Al Raiys, som är rektor för patriarkatets största seminarium, som kidnappades fjärde december nära sitt hem.

Patriarken för den kaldeiska kyrkan, Emmanuel III Delly, har skrivit en ”brådskande uppmaning” för frisläppandet av prästen. Patriarken uppmanade till ”barmhärtighet och broderskap bland alla barn i det mesopotamiska landet så att vi kan leva så som våra förfäder gjorde, arbeta tillsammans med ett hjärta för blomstrandet av hemlandet”.

[FOTNOT: Prästen Sami Al-Rayis släpptes sent igår kväll]