Kraven på en FN-skyddad zon för assyrier i Irak välkomnas av många. En del är däremot kritiska. ”Det skapar apati istället för handlingskraft. Vi luras att tro att vi ska räddas av någon som aldrig kommer”, säger en källa till hujada.com

FN-styrkor på Nineveslätten framförs av en del aktörer som den enda räddningen för assyrierna i Irak. Med ett formidabelt hot som Islamiska staten menar man att den enda räddningen är internationella styrkor. Trots en fullbordad etnisk rensning på Nineveslätten sedan två och en halv veckor har FN:s säkerhetsråd inte ens diskuterat frågan. Inte en enda medlemsstat har meddelat att man är beredd att bistå med trupper. Internationell media har rört sig vidare och har i allt väsentligt slutat rapportera. Även om hoppet om ett FN-ingripande inte har dött ut helt så finns det i dagsläget inget som pekar på att något sådant kommer att ske. 

Nu kommer kritik mot den enformiga fokuseringen på FN-skydd från assyrier i norra Irak.

– Vi har aldrig trott på ett FN-skydd även om vi alltid har hoppats på det, säger källan som väljer att vara anonym med anledning av säkerhetssituationen: ”Vi assyrier kan själva skapa denna säkerhetszon. Om alla de tusentals assyrier som har manifesterat runtom i världen för ett FN-ingripande hade skänkt pengar så skulle vi ha en kapabel styrka idag och själva stå emot IS, säger källan till hujada.com.

Trots allt tal om Islamiska statens krigsförmåga så har terroristgruppen inte lyckats särskilt väl i sin krigsföring. De städer och områden man har erövrat hittills har fallit för att det inte har funnits något egentligt motstånd. I områden där terroristerna möter motstånd blir det stopp. Den turkmeniska staden Amerli i Irak med cirka femton tusen invånare har motstått IS under cirka två månader. Det blev även stopp för IS utanför Bagdad där de mötte riktigt motstånd. Mosul, Tikrit, Sinjar och Nineveslätten är exempel på områden som terroristgruppen har lyckats ta utan några egentliga strider. Terrorgruppens stridsförmåga tycks med andra ord vara uppblåst. 

– Assyrier och yezidier på Nineveslätten skulle kunna sätta stopp för IS på Nineveslätten med en egen försvarsstyrka. Nu håller denna styrka på att byggas upp men det hade kunnat gå mycket fortare om ni i väst kunde hålla två tankar i huvudet samtidigt. Ropa gärna på FN men underskatta inte folkets egna vilja och förmåga. Hjälp oss så kommer vi själva att skapa frizonen med våra egna händer, resonerar mannen som befinner sig i norra Irak och som själv är engagerad i styrkan. 

Yezidier på Sinjar-berget har redan bildat en milis på 400-500 man under ledning av Qasem Shesho, en yezidisk ledare som lever i Tyskland men som rest till Sinjar för att leda motståndet mot Islamiska staten. Hans krigare har varit framgångsrika med att bekämpa terroristerna enligt assyrier i norra Irak som följer händelserna noggrant. 

– Vi tycks alltid vänta på en frälsare, är det inte Jesus och heliga Maria så är det Ban Ki-moon och FN. Det ensidiga fokuset på FN-skydd är rentav kontraproduktivt. Det skapar apati bland människor som är fullt kapabla att själva agera. Har ni förresten tänkt tanken att om FN aldrig kommer, vad ska vi göra då?, undrar källan retoriskt.   

Expressen har i detta och detta inslag berättat om den assyriska styrka som byggs upp i irakiska Assyrien.