Med början på fredag kväll bjuder Assyriska föreningen i Södertälje på ett fullspäckat program med sång, poesi, teater, konstutställning, föreläsningar, bokmässa och mycket mer. Kulturdagarna, som arrangeras tillsammans med ABF, avslutas på söndagen.

Under fredagen invigs kulturdagarna med konstutställning i föreningens lokaler kl 19.00. Då har vårt folk chansen att uppleva flera konststycken med Seyfo-motiv av kända assyriska konstnärer. Konstnärerna kommer från Sverige och andra håll i Europa.

Konstnärsbrigaden består av tunga namn som; Hanna al-Haek, Josef Aho, Alexander Hadad, Gabriel Ibrahim Sara tillsammans med Habib Gawriye från Nederländerna. Även konstnären Moshe Melke från Belgien skulle varit med, men avböjde i sista stund.

På lördag öppnar föreningen sina portar redan klockan 13.00 för att alla ska ges chansen att uppleva konstutställningen fram till klockan 15.00. Sedan fortsätter programmet med korta intressanta föreläsningar av Sabri Atman från Seyfo Center, Svante Lundgren teologiprofessor och författare till boken ”I svärdets tid”. Dessutom kommer Anna Melle och berättar om sin bok ”Fyra kvinnor under svärdets år”.

 Parallellt med inomhus-aktiviteterna  har föreningen anordnat aktiviteter för barnen utomhus. Grillade kebabspett och lättare förtäring finns till försäljning.

Efter föreläsningarna berättar ögonvittnen och deras anhöriga om Seyfo. Till kvällen bjuds det på poesiafton och det lilla teaterstycket ”Bröllopet”, som föreningens ungdomssektion har satt upp.

Söndagen inleds med en Seyfogudstjänst i S:t Jacobs katedral. Vid tvåtiden på eftermiddagen har man chansen att ta med sig barnen till föreningen för ansiktsmålning och gemensam marsch till matchen mellan Assyriska FF och Syrianska FC.

Vilka förväntningar har föreningen på kulturdagarna?

– Då vi har ett fullspäckat program med gäster från Sverige och Europa, hoppas vi på många besökare. Alla är välkomna, säger Maha Chamoun, ordförande för Assyriska föreningen i Södertälje.

Se fullständigt program här.