Den kurdiska beväpnade gruppen PYD i Qamishly attackerade nyligen assyrier när dessa försökte ställa i ordning en ny postering. ”Syftet med provokationerna är att vi ska underkuva oss”, säger Ahiqar Rashid från assyriska Sotooro.

Den kurdiska gruppen PYD som är en gren av terrorstämplade PKK har tagit över alltmer i nordöstra Syrien. Gruppen anklagas för terrorstyre både av andra kurdiska grupper och av assyrier. Gruppen har även anklagats för tortyr och andra typer av kränkningar av Amnesty International.  

Den senaste attacken mot assyrierna ägde rum 5 september rapporterar Assyria TV. Den självständiga assyriska vaktstyrkan Sotooro (ej att förväxlas med den till Dawronoye-sekten anknutna Sutoro) blev attackerad av kurder från PYD då dessa ville stoppa Sotooro från att ställa i ordning en ny postering.

Posteringen i fråga ligger i Qamishly och består av en byggnad som ägs av assyrisk ortodoxa kyrkan. När personer ur Sotooro började förbereda byggnaden för att tas i bruk av styrkan dök beväpnade personer ur PYD som började hota och kräva att Sotooro männen lämnar området. Under de följande dagarna återkom kurderna på natten och sköt i luften för att försöka skrämma iväg assyrierna.

Efter samtal mellan ledningen för Sotooro och PYD hävdade den kurdiska gruppen att de inte hade något emot den nya posteringen. Dagen efter ändrade kurderna sig igen och började på nytt att hota och attackera. Läget är nu spännt men Sotooro har gått vidare med att ta den nya posteringen i anspråk. 

Ahiqar Rashid från Sotooro som intervjuats av Assyria TV berättar att den kurdiska PYD-milisen trakasserar assyrierna tillsamms med Dawronoye-sekten. Anledningen sägs vara att assyrierna valt att inte ingå i den egenutropade autonomin.