Kurdiska ledare fortsätter med politiska mord mot sina allierade assyriska ledare. Simko, Barzani och YPG – alla har de röjt undan assyriska frontfigurer i samma syfte; att fördriva assyrierna och överta deras land, skriver journalisten Augin Kurt Haninke efter att Assyria TV har publicerat en bekräftelse på att mordet på David Jendo i Khabur var ett beställningsjobb av PKK:s dotterorganisation i Syrien.

Efter att terrororganisationen IS fördrivit assyrierna i Irak och Syrien från sina hem, har kurderna i västvärldens ögon kommit att framställas som assyriernas enda beskyddare. Kurdiska debattörer i Sverige slår sig gärna för bröstet och hävdar att utan KRG:s eller YPG:s hjälp skulle IS ha utplånat assyrierna. I det senaste inlägget skriver en kurdisk gerillasoldat från Sverige så här: ”I Sverige är det många assyrier som kritiserar kurdiska styrkor, men på plats i Mellanöstern gråter assyrierna av glädje när de ser oss på plats”. Kurdiska ledare har framgångsrikt använt assyrierna som en PR-bricka för att framställa sig som demokrater och försvarare av mänskliga rättigheter. Bland assyriska allmänheten sker denna propaganda via den s k Dawronoye-gruppens kanal Suroyo TV.Berörda och initierade bedömare har hela tiden vetat om att detta är en sanning med modifikation. I själva verket utgör de expansionistiska kurdiska ambitionerna det största hotet mot assyrierna i Mellanöstern. Assyrien ockuperas av KRG och nu även av PKK:s syriska gren YPG.

PKK har länge bedrivit en charmoffensiv bland assyrierna i diasporan och hävdat att det skiljer sig mot ”reaktionära klanledare” som Barzani. Kurdiska ledare och intellektuella skyller ofta kurdernas deltagande i folkmordet Seyfo på giriga klaner. Låt oss anta att så var fallet, att Simko Shikaki som 1918 mördade sin allierade Mar Shemun Benyamin var en sådan klanledare, att Barzani som tros ligga bakom morden på Francis Shabo, Franso Hariri och andra assyriska ledare är en sådan klanledare, men vilken klan ligger bakom YPG:s svekfulla mördande av den assyriske ledaren för vaktstyrkan i Khabur? Kan vi skylla mordet på några kurdiska klaner?

Nej, naturligtvis inte. Det hela handlar om att den kurdiska politiska rörelsen kämpar för att skapa fakta på marken genom att utvidga sina territoriella gränser i norra Irak och i Gozarto. För att lyckas måste ursprungsbefolkningen assyrier röjas ur vägen. Det handlar alltså om klassisk etnisk rensning och ett chauvinistiskt tillvägagångssätt som bryter mot alla demokratiska principer och respekten för mänskliga rättigheter.

Kurdiska YPG bakom mordet på David Jendo

Assyria TV intervjuade nyligen dr Sargon Issa från American Mesopotamian Organization, AMO, som namnger alla fem kurdiska milismän ur YPG som den 22 april 2015 mördade David Jendo och svårt skadade hans kamrat Elyas Nasser. Här är händelsen i korthet;

David Jendo och Elyas Nasser var tillsammans med sina kamrater på vaktstyrkan Khaburs väktares högkvarter i Tel Tammer fram till kl 23:30 den aktuella natten. Därefter gick de hem till Elyas Nasser för att sedan ta sin nattvila. Vid midnatt knackade fem milismän ur det allierade YPG på dörren. Efter att ha bjudits på te bad kurderna de assyriska ledarna att följa med på ett hemligt möte. Assyrierna ville först tala med sina vänner inom vaktstyrkan, men de kurdiska milismännen sade att de redan hade meddelat dem.

Så fort sällskapet satte sig i en minibuss band kurderna för ögonen på David Jendo och Elyas Nasser med förklaringen att det handlade om en hemlig plats för mötet. Genast riktade de också vapnen mot assyriernas huvud och bakband deras händer. De körde iväg en bit på huvudvägen, svängde av, fortsatte ca 500 meter i terrängen och sköt David Jendo med fem skott. Han avled omedelbart. Elyas Nasser fick fyra skott; i munnen, bröstet, magen och benet. Han svimmade. Gärningsmännen trodde att han också var död. De åkte därifrån.

När Nasser så småningom vaknade upp bakbunden krälade han på bröstet de 500 metrarna till huvudvägen. En förbipasserande patrull ur kurdiska militärpolisen Asayish upptäckte honom. Därefter kördes han och den döde David Jendo till sjukhus i Amuda repsektive Qameshlo. Enligt de uppgifter som Elyas Nasser lämnat till AMO är två av gärningsmännen välkända ledare inom YPG och har länge trakasserat den assyriska vaktstyrkan i Khabur. Kurdernas krav är att den assyriska vaktstyrkan ska underordna sig YPG. De två ledande YPG-milismännen är inte från Syrien och alla fem bär fingerade namn – samma mönster som YPG:s springpojkar Dawronoye använder än idag. Gärningsmännen stal också 750 000 syriska pund och tog alla vapen som fanns i Elyas Nassers bostad.

Så fort nyheten om mordet på Jendo kom ut gick Dawronoye ut och anklagade IS för dådet. De gjorde sig också till anhöriga för den mördade och inledde ett sorgearbete i assyriska kyrkor runtom i Europa, i syfte att samla mer pengar till sin ”kamp mot IS”. Vad säger de nu när det har visat sig att mördarna är deras egen uppdragsgivare?

Assyrierna är nu indignerade efter alla svek som deras ”allierade” kurdiska ledare har visat prov på. De vill upplysa världen om att kurdiska makthavare inte är deras beskyddare. De är deras banemän. Jag har tidigare uppmärksammat Barzanis kurdifieringspolitik mot assyrierna och illustrerat saken med ett bland assyrierna välkänt ordspråk; Jag har räddat din son undan vargarna, men själv ätit upp honom. Om våra kurdiska ”försvarare” tänker äta upp oss, vad är då skillnaden mellan dem och IS? Den frågan ställer sig både Dr Sargon Issa från AMO i USA och många andra assyrier idag.

AMO går nu ut med ett pressmeddelande om mordet i Khabur och har redan en representant i Washington för att uppmärksamma den amerikanska regeringen och Pentagon på kurdiska organisationers terror mot den assyriska ursprungsbefolkningen i Syrien och Irak. AMO vädjar också till den kurdiska allmänheten att ta avstånd från denna terror. ”När kurderna kämpade i Kobane, ropade vi assyrier i solidaritet SAVE KOBANE, men nu driver våra s k beskyddare iväg oss med terrormetoder”, säger Dr Sargon Issa till Assyria TV.

 

Augin Kurt Haninke 
Journalist