Det kommer alltfler rapporter om kurdiska hämndaktioner mot assyrier på Nineveslätten som en reaktion över tillbakagången för KRG i området.

Det kurdiska styret befinner sig i fritt fall sedan Irakiska styrkor tagit över stora delar av norra Irak under oktober. På Nineveslätten har den kurdiska ockupationen bitit sig fast i den norra delen som utgörs av staden Tesqopa och Alqosh. Peshmergan är i övrigt utraderad från Nineveslätten för första gången sedan 2003.

Nu kommer rapporter om kurdiskt agerande mot assyrierna i området som verkar vara rena hämndaktioner. Det första fallet gällde assyriern Fuad Masoud som försökte förenas med sin fru ooch barn i Tesqopa. Han blev stoppad av peshmerga och vägrades komma in i staden. I samband med händelsen beordrade peshmerga att kontoret tillhörande Assyriska Demokratiska Rörelsen (Zowaa) ska utrymmas. Rapporter om en tredje hämndaktion kom under veckan då det blev känt att peshmerga fört bort fyra assyriska aktivister i Tesqopa. Två har sedan dess släppts medan två är fortsatt bortförda. De fyra assyriska aktivisterna har uttalat stöd för att Nineveslätten befrias från den kurdiska ockupationen.

Efter hämndaktionerna från peshmerga har Assyriska Demokratiska Rörelsen kommit med ett uttalande där man kräver att KRG lämnar hela Nineveslätten. Den irakiska regeringen har lovat att federalt styre ska etableras över hela Irak och att peshmerga måste tillbaka till 2003 års linjer men för närvarande råder stillestånd mellan irakiska armén och peshmerga i bland annat norra delen av Nineveslätten.