Den syrisk-ortodoxa kyrkans liturgiska melodibok, Beth Gazo, vanligtvis känd som ”sångskatten”, har efter att ha sjungits in på kassett och omvandlats till MP3 nu publicerats på CD. Ursprungliga Beth Gazo består av tusentals melodier, varav endast 700 används i dagens kyrkliga liturgi.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan har en omfattande och rik kyrkomusik. Melodierna går tillbaka till kyrkofäder som Bar Dayson (d. 222 e. Kr), Mor Afrem (d. 373 e. Kr). Ursprungligen innehöll Beth Gazo tusentals melodier, av vilka ungefär 700 har överlevt. Idag använder sig kyrkan av en kortare version av den ursprungliga Beth Gazo, där flera av melodierna gått förlorade.

Beth Gazo använder sig av det modala systemet för musik bestående av åtta ecklesiastiska tonarter. En präst, diakon och sångare, måste behärska det modala systemet för att kunna utföra sina liturgiska uppgifter.

Genom historien har lokala variationer av melodierna utvecklats. Man talar om olika skolor och den östliga traditionen kallas för Takrit-skolan och de melodierna används idag i kyrkorna i Mosul i Irak. För den västliga traditionen finns olika skolor som Mardin, Turabdin, Urfa (Urhoy) och Diyarbakir (Omid).

Den bortgångne fader Yusuf Özmen, som var präst för S:t Georgis kyrkan i Norsborg, studerade själv vid klostret Dayro d-Kurkmo som är beläget strax utanför Mardin. Därmed följer han musiktraditionen som fanns i Mardin. Fader Yusuf Özmen började med att spela in Beth Gazo år 1979 och avslutade arbetet år 1992.

Munken Stefan Fidan, tillhörande klostret Dayro d-Kurkmo och prästen Ishok Ergün är de personer som har digitaliserat materialet och omvandlat det till MP3-filer. CD:n motsvarar cirka sex timmars speltid.

[Fotnot: För försäljning i Sverige kontakta 
bethgazo@hotmail.com]